A Székesfehérvárott Abu és emberei néven ismertté vált bűnözői csoport ügyében hirdetett ítéletet elsőfokon szombaton a Székesfehérvári Városi Bíróság. A vádlottakat személyek és vagyon ellen irányuló, több alkalommal bűnszövetségben elkövetett zsarolás, csalás, valamint egyéb bűncselekmények elkövetésében találta bűnösnek a büntető tanács.

A tavaly ősszel kezdődött perben a bíróság huszonkét vádpont alapján vonta felelősségre a tizenhárom vádlottat. A bűnözők – akik közül hatan már a tárgyalás idején előzetes letartóztatásban voltak – egy székesfehérvári nyomozóiroda segítségével olyan személyes adatokat szereztek meg, amelyek lehetővé tették áldozataik megzsarolását, illetve megfélemlítését.

Székesfehérvárott olyan pénzbehajtóként ismerték őket, akik megfelelő díj fejében érvényesítettek követeléseket, rendeztek vagyoni vitákat. Állandó találkozóhelyeik voltak, s a csoportban mindenkinek megvolt a maga feladata. Volt aki megfélemlített, más információkat szerzett, vagy a behajtásban vett részt. A “munkáért” jutalékot kaptak.

A perben több, mint száz tanút hallgattak ki. Az elsőrendű vádlottat, Abu Mohamed 29 éves jordániai állampolgárt hét év börtönbüntetésre és a közügyektől való nyolc évi eltiltásra ítélte a bíróság. A másodrendű vádlott 27 éves székesfehérvári Pinke Róbert büntetése hét év nyolc hónap börtön, s nyolc évre eltiltották a közügyektől. Szalay Antal 38 éves, székesfehérvári lakost két év börtönbüntetésre és két év közügyektől való eltiltásra ítélte a büntetőtanács. A 24 éves, jordániai állampolgárságú Abu Mühaizen Muadot két év tíz hónap börtönre és három év közügyektől való eltiltásra ítélték. Az ügy ötödrendű vádlottját, Erdődi Péter Ellák 28 éves zichyújfalui lakost négy év börtönbüntetésre, valamint a közügyektől való négy évi eltiltásra ítélték. Papp Attila 27 éves, székesfehérvári lakos az ügy hatodrendű vádlottjaként három év nyolc hónapi börtönbüntetést kapott, s négy évre eltiltotta a bíróság a közügyektől. Pongrácz Géza 26 éves székesfehérvári lakost három év két hónapi börtönbüntetésre ítélte és a közügyektől három évre eltiltotta a bíróság. Matók Ákos 37 éves székesfehérvári lakost egy év két hónapi börtönbüntetésre és egy év közügyektől való eltiltásra ítélték. Hideg Zoltán 29 éves székesfehérvári lakost pedig két év börtönbüntetésre és két év közügyektől való eltiltásra ítélték. Az ügy tizedik, tizenkettedik és tizenharmadik rendű vádlottját a terhükre rótt vád alól a bíróság felmentette, egy vádlott ügyét annak betegsége miatt elkülönítette.

A külföldi állampolgárok kiutasítására nem látott alapot a bíróság.
Az ítélet nem jogerős. A vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be.