A román kormány rendkívül nagy figyelemmel fogja kísérni azt a kártérítési pert, amelyet a magyar állam indított a nagybányai Aurul vállalat ellen – jelentette ki vasárnap Adrian Nastase román miniszterelnök.

A román kormányfő a Bukarestben kezdődött nemzetközi regionális környezetvédelmi konferencia keretében nyilatkozott újságíróknak. Hangsúlyozta, hogy bár a keresetet nem a román állam, hanem egy Romániában működő magáncég ellen nyújtotta be a magyar állam, erre a kérdésre a román kormánynak nagyon nagy figyelmet kell fordítania. Elmondta, hogy ennek érdekében utasított négy minisztériumot: szakértői szinten foglalkozzanak ezzel a kérdéssel.

A nagybányai Aurul társaság, amelynek zagytározójából tavaly január végén 100 ezer tonnányi, ciánt tartalmazó ipari víz jutott a szabadba, felerészben az ausztrál Esmeralda társaság, felerészben pedig a román állami Remin bányavállalat tulajdonában van. Adrian Nastase hangsúlyozta, hogy a bukaresti regionális környezetvédelmi konferencián nem fog szerepelni az Aurul elleni kártérítési per kérdése.

Magyarországon pénteken jelentették be, hogy benyújtották a keresetet az Aurul vállalattal szemben, mivel az nem válaszolt a magyar félnek a peren kívüli megegyezésre tett ajánlatára. A román sajtó a bejelentés időpontját összefüggésbe hozta a bukaresti nemzetközi konferenciával, a Magyarországtól “megszokott úgymond baráti gesztusként” értékelve az időzítést.

A bukaresti konferencián részt vevő magyar képviselők az MTI tudósítójának hangsúlyozták: nincs szó szándékos időzítésről, a magyar félnek április 30-ig be kellett nyújtani a keresetet, tovább nem várhatott az Aurul esetleges válaszára.

A magyar küldöttség egyébként kínosan tekintettel volt eddig erre a házigazdák számára kényes kérdésre: a magyar hozzászólások alapvetően a Tiszáról szóltak, de azokban a cián, Nagybánya, Aurul szavak egyike sem szerepelt még véletlenül sem.