A legfelsőbb bíróság szerdán úgy döntött, hogy helyt ad A Meg Nem Született Gyermekek Védelméért Egyesület felülvizsgálati kérelmének.

A társaság kifogásolja, hogy a 16 éven aluli gyermekek számára is recept nélkül elérhetővé akarják tenni az esemény utáni tablettát. Korábban a tablettát csak orvosi vényre adták ki.

A legfelsőbb bíróság döntése nem jelenti azt, hogy a korábbi gyakorlatot teljesen felfüggesztenék vagy az ellenkezőjére fordítanák. A döntés csupán azt jelenti, hogy teljes körben meghallgatják az eltérő oldalak véleményét az üggyel kapcsolatban – írta a BBC.

A Meg Nem Született Gyermekek Védelméért Egyesület (SPUC) azért ellenzi az esemény utáni tablettát, amelyet az aktus utáni 72 órán belül lehet bevenni, mert az abortusz egy formájának tartja. Azt akarják, hogy a tabletta használatát az abortuszról szóló törvény keretein belül szabályozzák.

A SPUC szerint azok a gyógyszerészek, akik alkalmazzák a Levonelle-2 nevű tablettát, voltaképpen bűncselekményt követnek el.

John Smeaton, az SPUC országos vezetője azt mondta: nagyon örül a legfelsőbb bíróság döntésének. “Ez egy nagyon fontos politikai kérdés, ami a nők egészségét érinti, különösen a fiatal nőkét. Azzal, hogy megengedték az esemény utáni tabletta használatát a fiataloknak is, a kormány voltaképpen kijátszotta az abortuszról szóló törvényt” – tette hozzá. “A gyógyszerészek teljesen ellenőrizetlen módon biztosítják a tablettával a legális abortuszt. Senki sem tudja, ez a drog milyen hatással lesz a nőkre.”

Az 1861-ben elfogadott Személyek elleni törvénysértések ellen hozott törvény minden olyan dolgot – mérget, ártalmas eszközt – tilt, ami vetéléshez, koraszüléshez vezethet.

Korábban a Lordok Házában már történt arra kísérlet, hogy megakadályozzák a tabletta országos forgalmazását. A konzervatív Young bárónő például azzal érvelt, hogy a gyógyszerészek túl elfoglaltak ahhoz, hogy megfelelő tanácsokkal látnák el a nőket, mielőtt azok megveszik a tablettát. A bárónő a 16 éves korhatár eltörlését is ellenezte. A végén a törvény elfogadását valóban meg tudták akadályozni egy időre a főnemesek.

A Családtervező Egyesület szóvivője ugyanakkor különösnek találta a legfelsőbb bíróság döntését, küólönösen arra való tekintettel, hogy az esemény utáni tablettáról az igazságügy-miniszter már a 80-as években kinyilvánította, hogy nem minősül az abortusz egy formájának. Az egyesület ezért támogatta a korhatár eltörlését. Azzal azonban egyetértettek, hogy a tabletta nem feltétlenül tesz jót a nők szervezetének.