Németország az `egyenlő fegyverek´ elvére hivatkozva kifogásolta az ellenséges célú vállalatfelvásárlásokat megkönnyítő EU-törvényjavaslatot. A június 6-ig elfogadandó bizottsági javaslat megtiltaná az úgynevezett méregpirulák (részvényesi lehetőség kedvező árú részvények megvásárlására) alkalmazását. A nem részletezett német álláspont szerint viszont meg kellene őrizni a nemzeti törvények adta megelőző lehetőségeket az ellenséges átvétel elkerülésére.

Az EU tíz éve készülő vállalatfelvásárlási törvényének célja az európai vállalatok határok közötti átszervezésének és iparági konszolidációjának az elősegítése, végső soron versenyképességük megőrzése. A törvényjavaslat arra kötelezné a felvásárolandó vállalat igazgatóságát, hogy részvényesi hozzájárulást szerezzen bármely, az ellenséges felvásárlás megelőzésére irányuló lépés megtétele esetén.

Az igazgatóság tehát nem használhatja szabadon a nyilvános vételi ajánlat utolsó közzétételétől számított néhány napon belül az úgynevezett méregpirulát. A méregpirula olyan intézkedés, melynek révén a vállalat részvényesei lehetőséget kapnak arra, hogy részvényeket kedvező áron vásároljanak. Ennek hatására általában felmegy a részvények árfolyama, és az ellenséges felvásárló kénytelen magasabb árat megszabni a vállalatért.

A német pénzügyminisztérium szóvivője szerint országa `csak a nemzeti védekezések mozgásterének bővítését´ szeretné elérni. Mind a 15 EU-tagországnak `egyenlő fegyvereket´ szeretne biztosítani az átvételek megakadályozására.

Jonathan Todd, az Európai Bizottság szóvivője `rendkívül szokatlannak´ nevezte Németország eljárását, hiszen az ország eddig az EU tagországok kormányai által egyhangúlag elfogadott javaslat egyik fő támogatója volt.

Az EU egyik tisztviselője szerint a Bizottság keddi ülésén várhatóan sikerül a feleknek olyan kompromisszumot kialakítaniuk, amely védekező lépések megtételét teszi lehetővé `olyan helyzetekben, amikor nincs mód a részvényesi jóváhagyás gyors megszerzésére.´