Az Egyesült Államok 1947 óta először nem kapott mandátumot az ENSZ emberi jogi bizottságában. A csütörtöki New York-i szavazáson a nyugati államok csoportjának fenntartott három helyre Franciaországot, Ausztriát és Svédországot választották meg.

Bár nem lehet tudni, hogy mi volt a konkrét oka az Egyesült Államok leszavazásának, Joana Weschler, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet ENSZ-képviselője szerint egyes nyugati és a fejlődő országok megelégelték, hogy Washington ellenez olyan fontos megállapodásokat, javaslatokat, mint a taposóaknák elleni nemzetközi szerződést, vagy az AIDS-gyógyszereknek mindenki által való hozzáférését.

Egy nyugati diplomata szerint az Egyesült Államok kiesése “nem feltétlenül jó, mert a bizottság csak akkor lehet igazán aktív, ha a világ első hatalma részt vesz benne.”

A bizottságba, amelybe három évre választják a tagokat minden régióból rotációs alapon, Kelet-Európából Örményország és Horvátország, Ázsiából Bahrein, Dél-Korea és Pakisztán, Afrikából és Latin-Amerikából – szavazás nélkül, előzetes megállapodások alapján – Sierra Leone, Szudán, Togó és Uganda, illetve Chile és Mexikó került be.