A SzDSz kedden benyújtotta az Országgyűlésnek a médiatörvény módosítására vonatkozó javaslatát. Az európai jogharmonizációt megkönnyítendő, olyan kompromisszumos megoldást javasol, melyben a pártok közösen változtatnák meg a médiatestületek létrehozásának szabályait.

A szabad demokraták a javaslatot két változatban terjesztették elő. Az egyik teljesen eltávolítaná a pártokat a média felügyeletéből: a társadalmi szervezetek jelölnék a kurátorokat, közülük az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) sorsolna a mainál hosszabb időre. Az SZDSZ-hez egyébként ez a változat áll közelebb.

A másik variáció

  • egyetlen paragrafus kivételével — szóról szóra azonos a fideszes Sasvári Szilárd javaslatával. A kormánypárti politikus az ORTT szisztémájára hozná létre a média-testületeket, vagyis ott minden pártot egy küldött képvisel. Az SZDSZ azt azonban csak úgy fogadná el, hogy az elnökségi szavazatoknál a szavazaterő automatikusan a delegáló pártok parlamenti erejéhez igazodna.

Pető Iván szabaddemokrata politikus a kompromisszumos javaslatot egy házassági hirdetéshez hasonlította kedden megrendezett sajtótájékoztatójukon

  • pártját minden megoldás érdekli, egy feltétellel: a kuratóriumi testületek összetétele tükrözze a parlamenti erőviszonyokat.

A Szocialista Párt nem támogatja a médiatörvény módosítását, noha egyetért azzal, hogy azt az uniós elvárásokhoz kell igazítani. Úgy vélik: a jogharmonizációval egyenrangú probléma, hogy a közszolgálati médiumok felügyeletében egyoldalú kormánypárti befolyásolás érvényesül és az ellenzéknek nincs képviselete. Szabó Zoltán képviselő szerint a szocialisták tárgyalási alapnak tudják tekinteni a szabaddemokraták mindkét kompromisszumos javaslatát, ám azt tartanák legkívánatosabbnak, hogy a problémát a kormánypártok hozzájárulásával a jelenleg hatályos törvény keretei között oldanák meg. Szabó Zoltán szerint ez csak politikai akarat kérdése. A képviselő megjegyezte: nem vet jó fényt az országra, hogy a kormányt az Európai Unió vezető testületeinek képviselői

  • így Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke és Günther Verhaugen bővítési biztos — egyre nyilvánvalóbban bírálják a csonka kuratóriumok miatt.