Vasárnap nyílt meg Ausztrália első törvényes heroinadagolója. A United Church nevű vallási közösség célja a heroin-túladagolásban elhunytak számának csökkentése. Az intézmény működését az ausztrál szövetségi kormány, a Vatikán és az ENSZ is ellenzi.

Két sztriptízklub között működik vasárnaptól immár törvényesen Ausztrália első heroinadagolója. A King Cross vöröslámpás negyedben a Uniting Church (Egyesítő Egyház) 1999-ben már működtetett hasonló intézményt, de pár nap elteltével a rendőrség bezárta. A Uniting Church bírósági eljárást indított, és miután azt idén áprilisban megnyerte, törvényesen is működtethette tovább az intézményt.

Sokan ellenzik az intézmény működését

Pat Kennedy szerint a létesítmény célja nemcsak steril körülményeket biztosítani a heroinfüggőknek és a túladagolást elkerülni, hanem tanácsot, segítséget nyújtani a drogról leszokni vágyóknak. Az intézet működését az ausztrál szövetségi kormány, a Vatikán és az ENSZ illetékesei is ellenezik.

A “szolgáltatás” délután hat órától este tízig működött vasárnap, a helyiség naponta 150-200 heroinfüggő befogadására alkalmas. Pat Kennedy, az egyház szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a vasárnap megjelenő drogosok közül egy fiatal szakmai segítségért is fordult hozzájuk.

Itthon is lehet hasonló intézmény

Magyarországon nincs törvényes heroinadagoló – nyilatkozta az Indexnek Csorba József, a Drogambulancia addiktológusa. Csorba szerint viszont ha igény, szükség lesz rá, akkor itt is kialakulhat egy hasonló hely, “az élet fogja kierőszakolni”. Az addiktológus ismeretei szerint Magyarországon a “legnépszerűbb” kábítószer a marihuána, a heroinfüggők számát több tízezerre becsüli. Hazánkban a heroinfüggőket a metadonszubsztitúciós- és tűcsereprogram segíti (Budapesten, Pécsett, Miskolcon és Szegeden)