A The Economist Európa talán legfontosabb emberi jogi kérdésének nevezi a cigányság kezelését, olyannak, amely közvetlen hatással lesz az európai uniós csatlakozási tárgyalásokra és a regionális fejlődésre.

A mértékadó brit hetilap “Európa kísértetszerű nemzetsége” című, prágai, kassai, budapesti és marcsevói keltezésű részletes riportjának alcímében “felületesnek és előítéletekkel telinek” minősíti Európa magatartását a cigánysággal szemben, és hatékonyabb fellépést sürget.Az Európában élő 6 millió roma minden társadalmi-gazdasági mutató tekintve legalul van: ők a legszegényebbek, a körükben a legtöbb a munkanélküli, legkevésbé műveltek, a élettartamuk a legrövidebb, a leginkább rászorulnak a jóléti államra, körükben a legmagasabb a bebörtönzöttek száma, és a leginkább szegregáltak. Egyetlen mutató tekintetében állnak az élen, nekik van a legtöbb gyerekük. Összegezve ők Európa kísértetszerű, harmadik világbeli nemzete. Magyarországon és Csehországban, ahol a lakosság három százalékát alkotják, a cigányok az elmúlt tíz év legnagyobb vesztesei.

A lap megállapítja, hogy a cseh és a magyar kormány és sok állampolgár is elkötelezett a dolgok javítása mellett. Pusztán azzal, hogy felismerték a problémát, többet tettek, mint olyan európai uniós államok, mint Spanyolország, Olaszország és különösen Görögország. De még nem jutottak el addig, hogy megoldják azt. “Az első eredményeket egy évtized múlva láthatjuk majd” – idézi lap Jan Kavan cseh külügyminisztert.

A brit hetilap szerint az Európai Unió a cigányok legjobb szövetségese. “Nem várhatjuk el, hogy néhány év alatt megoldás legyen egy problémára, amely több száz évvel ezelőtt kezdődött” – idézte a lap Günter Verheugent, az EU bővítési biztosát, aki 10 millió dollár értékű, külön fejlesztő programot ígért a helyi cigányok számára februári szlovákiai látogatásakor. Verhuegen kijelentette, hogy a cigány kérdés nem fogja feltartóztatni az EU-bővítést. Annak is tudatában van, hogy a problémát a forrásánál kell kezelni, mielőtt bármilyen megállapodás születhet a munkaerő szabad áramlásáról. Mindenki egyetért azzal, hogy a cigányok tömeges bevándorlása az EU-ba politikai katasztrófa lenne a kibővülő unió számára.