Magyarország jó ütemben halad előre az egységes belső piaccal, a vámokkal, a bel- és igazságüggyel és a környezetvédelemmel kapcsolatos EU-joganyag átvételében.

Magyarország jó ütemben halad előre az egységes belső piaccal, a vámokkal, a bel- és igazságüggyel és a környezetvédelemmel kapcsolatos EU-joganyag átvételében – hangoztatta a Magyarország-EU Társulási Bizottság soros ülését követő sajtótájékoztatón Pierre Mirel, az Európai Bizottság Kibővítési Főigazgatóságának igazgatója.

A bizottság Magyarországgal való tárgyalásokért felelős főtisztviselője hozzátette: további erőfeszítésekre van szükség az audiovizuális és az állami támogatásokra vonatkozó joganyagrész átvételében. Előbbivel kapcsolatban kiemelte a határok nélküli televíziózást szabályozó uniós direktíva átvételét, aminek alkalmazására a médiatörvény elfogadására lenne szükség. Az állami támogatások kapcsán megismételte azt a brüsszeli álláspontot, miszerint Budapestnek már a csatlakozás előtt alkalmaznia kell az uniós szabályokat. Ez lényegében azt jelenti, hogy biztosítani kell a szigorú versenyfelügyeletet – mondta Mirel. A környezetvédelem terén az unió elégedetten nyugtázta az utóbbi időszakban elért haladást, ami különösen az elmúlt két esztendő alatt megfogalmazott kritikák tükrében számít fontosnak. Ennek fényében jó esély látszik arra, hogy még ebben a félévben, azaz a svéd EU-elnökség időszakában sikerül ideiglenesen lezárni ezt a joganyagrészt – tette hozzá.

Június 1-jén hatályba lép az ipari termékek megfelelőség-tanúsításának kölcsönös elismeréséről szóló egyezmény (PECA)

  • hangsúlyozta a Társulási Bizottság ülését követően Gottfried Péter, a Külügyminisztérium Integrációs Államtitkárságának vezetője. Ennek köszönhetően az unióba irányuló magyar ipari termékkivitel mintegy 60 százaléka esetében elfogadják a hazai minőségtanúsítványokat. Brüsszel szerint ez is azt jelzi, hogy a magyar gazdaság európai integrációja nemcsak a jogszabályok átvétele terén, hanem a gyakorlati kapcsolatokban is igen előrehaladt.