A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság megkezdte annak a panasznak a tárgyalását, amelyet hetvennégy Belgiumban menedékjogot kért szlovákiai roma nyújtott be az őket 1999-ben Belgiumból kitoloncoló hatóságokkal szemben.

Az első tárgyalási napon a bíróság meghallgatta az üggyel kapcsolatban a belga kormány által megbízott jogászok érvelését, és a panaszosok egy részét.

A panasz szerint a belgiumi Gent, és Tirlemont városokban menedéket kérő romákat

  • anélkül, hogy fellebbezési lehetőségeikről tájékoztatták volna őket, illetve megmondták volna nekik az akció célját — 1999 őszén a rendőrség erőszakkal a brüsszeli repülőtérre, majd Kassára szállította. A 74 szlovákiai roma kiutasításán túl 1999-ben ugyanígy jártak el több kazahsztáni és grúz menedékkérővel szemben. A panaszosok a rendőrség erőszakos módszere ellen keresnek jogorvoslatot.

A romáknak jogi segítséget nyújtó a Liga az Emberi Jogokért nevű belgiumi emberi jogi szervezet vezetője, Dan van Raemdock úgy nyilatkozott: nagy eredmény, hogy a bíróság befogadta a panasz néhány pontját, és ez valószínűleg azt eredményezi majd, hogy Belgium leállítja a külföldi menedékkérők tömeges erőszakos kitoloncolását. A bírósághoz benyújtott panaszok túlnyomó része már az első körben “elvérzik”, amikor a bíróság arról dönt: egyáltalán tárgyalja-e az ügyet. A bírósági döntés az ügyel kapcsolatban a júniusi napokban várható.