A határon túli magyarokról készülő státustörvény nem fog etnikumközi feszültségeket okozni – vélte Adrian Severin, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlésének elnöke. Severin kolozsvári látogatása során nyilatkozott a Romániában vitatott törvény tervezetéről.

A pénteki román sajtó beszámolói szerint a volt román külügyminiszter úgy vélekedett, hogy a magyar kormány által előterjesztetett törvény olyan kísérleti megoldás, amely a megfelelő mechanizmusok hiánya miatt próbálja biztosítani a személyek szabad mozgását és a munkaerőpiacra való szabad bejutást.

Az EBESZ parlamenti közgyűlésének elnöke úgy fogalmazott, hogy a törvény alkalmazásában nem lát közvetlen problémát, de “nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az ilyen megkülönböztetés olyan lelki, érzelmi problémákat okozhat, főként a tömegek szintjén, amelyek nem kedveznek az egység légkörének az Európai Unióban”.

Severin úgy vélte, hogy az EBESZ-nek erőfeszítéseket kell tennie az Európai Unión belüli szabad mozgást biztosító politika érdekében. Szerinte a bevándorlással kapcsolatos jelenlegi politika nem kielégítő.

  • A “vízumfal” megnyugtathatja a bevándorlási hullámtól tartó fejlett országokat, de nem lehet megoldás, hiszen ezeknek az államoknak nagy szükségük van a munkaerőre – szögezte le. Olyan, új bevándorlási politikára van szükség, amely etnikai megkülönböztetés nélkül biztosítja a “pozitív bevándorlást” – tette hozzá.