A 3,5 gigahertzes frekvenciaárveréssel kapcsolatban a Hírközlési Főfelügyelet (HíF) felkészül egy eseteleges jogvitára, de abban bízik, hogy június 11-én rendben lezajlik az öt frekvenciablokkra történő licitálás – közölte Frischmann Gábor, a szervezet elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Az ügy hátterében az áll, hogy korábban a Matávot kizárták a frekvenciaárverésből, a társaság fellebbezését követően azonban egy másodfokú döntéssel felvették a licitáláson résztvevők nyilvántartásába. Az illetékes szervezet, a Budapesti Hírközlési Felügyelet tulajdonosi összeütközésre való hivatkozással zárta ki a Matávot az árverésből, hiszen a társaságban a magyar állam egy aranyrészvényt birtokol.
A pályázati kiírásban az szerepelt, hogy nem vehet részt az árverésen egyszerre két olyan vállalat, amelyben többségi, illetve befolyásoló állami tulajdon van. A Matáv Rt. pedig az állami többségi tulajdonban lévő Antenna Hungária 100 százalékos tulajdonú leányvállalata, az AnTetra után adta be pályázatát.
Másodfokon a Hírközlési Főfelügyelet azonban úgy döntött, hogy mindkét cég pályázhat, mert az aranyrészvény nem jelent befolyásoló állami tulajdont a Matávban.