A kormány a mérsékelten infrastruktúra alapú versenyt támogatja a szolgáltatás alapúval szemben az egységes hírközlési törvény módosításánál – közölte Borókai Gábor kormányszóvivő a kabinet hétfői ülését követő sajtótájékoztatón, a fővárosban.
Elmondta, hogy a kormány – a Gazdasági Versenyhivatallal egyetértve – támogatja azt a módosító javaslatot, amelynek értelmében a mobil és a vezetékes rendszer összekapcsolásakor az árat ott határoznák meg, ahol a hívást kezdeményezik.
– Vezetékes telefonról kezdeményezett hívások esetében a vezetékes díjak érvényesek – tette hozzá. A kabinet támogatja azt a javaslatot, hogy a kispiaci szereplők beléphessenek a “nagyok” piacára, ugyanezt a nagyok viszont nem tehetik meg.
– Az internet szolgáltatások árcsökkenése érdekében a távközlési szolgáltatónak a díj egy részét át kell adnia az internetes szolgáltatónak – ismertette az egyik támogatott javaslatot a kormányszóvivő. Borókai Gábor közölte: a kormány nem támogatja azokat a javaslatokat, amelyek feloldanák a párhuzamos szolgáltatás tilalmát, valamint eltörölnék az úgynevezett egyhatodos korlátot.
(E szabályok a kábeltévék szolgáltatási körét, illetve területét korlátozzák és feloldásukat a nagyobb szolgáltató társaságok szorgalmazták.)
– A kormány tervei szerint nem változik az úgynevezett státustörvény fő vonala, felépítése – derült ki a szóvivő szavaiból.
Borókai Gábor elmondta: az előterjesztéshez 115 módosító javaslat érkezett, s ebből kilenc, elsősorban stilisztikai, tartalmi pontosításokat tartalmazó javaslatot ajánl elfogadásra a kormány. A kormányszóvivő közölte, hogy a támogatott javaslatok között van ellenzéki kezdeményezésű is, ugyanakkor leszögezte: nem támogatják azt a szocialista indítványt, hogy a határon túli magyarok hat hónapig vállalhassanak munkát külön engedély nélkül Magyarországon. (Az eredeti javaslat három hónapot tesz lehetővé.)
Borókai Gábor elmondta: a kormány azt szeretné, hogy a státustörvényt kétharmados többséggel fogadja el az Országgyűlés, noha elfogadásához elegendő lenne a képviselők felének támogatása. Jelezte, hogy a kormány pénteken is ülésezik, ám a napirendről még nem tudott felvilágosítást adni.Egy kérdés kapcsán Borókai Gábor úgy fogalmazott: még nem látható, hogy az agrártárca a Gazdasági Minisztériummal közös előterjesztését beviszi-e pénteken a kormány elé a sertéshús-exporttámogatás ügyét illetően.
Borókai Gábor egy másik felvetésre reagálva elmondta, hogy információi szerint még nincs megállapodás a Miniszterelnöki Hivatal, illetve az Egészségügyi Minisztérium távozó fideszes politikai államtitkárainak utódlásáról.
– Családtagokról általában nem esik szó a kormányülésen, így ez a kérdés sem merült fel – fogalmazott Borókai Gábor arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a kabinet álláspontja az egyik kormánytag édesapjának ellenzéki színekben való politikai szerepvállalásával kapcsolatban.
(A nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter édesapja, Hajdú Demeter Dénes a Magyar Igazság és Élet Pártja országgyűlési képviselőjelöltje lesz a 2002-es választásokon Budapesten.)
Borókai Gábor ugyanakkor jelezte, hogy Demeter Ervin nem vett részt a kormányülésen.