A román fél kérésének eleget téve május 24-én a magyar fővárosban lesz a státustörvénnyel kapcsolatos kétoldalú szakértői konzultáció.

A román fél kérésének eleget téve május 24-én a magyar fővárosban lesz a státustörvénnyel kapcsolatos kétoldalú szakértői konzultáció – közölte Horváth Gábor külügyi szóvivő keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a megbeszélésen magyar részről várhatóan a Külügyminisztérium, illetve a Határon Túli Magyarok Hivatalának jogi szakértői vesznek részt.

A NATO-külügyminiszterek jövő heti, budapesti ülése kapcsán Horváth Gábor jelezte, hogy a rendezvényen 50 ország diplomáciai vezetője vesz részt.

Elmondása szerint a NATO és az Európai Unió közötti megállapodás alapján a tanácskozás alkalmával a két szervezet külügyminisztereinek első hivatalos találkozójára is sor kerül.

Horváth Gábor kitért arra is, hogy a tanácskozásra meghívót kapott Javier Solana, az EU Tanácsának kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója, s jelen lesz Chris Patten, az unió külkapcsolatokért felelős biztosa is.

A szóvivő közlése alapján a tervek szerint Georg Robertsont fogadja Orbán Viktor miniszterelnök. A NATO főtitkára találkozik Martonyi János külügyminiszterrel, illetve Kovács Lászlóval, az MSZP elnökével.

Mint elhangzott, a NATO-tanácskozáshoz kapcsolódóan a dán és az izlandi külügyminiszter hivatalos kétoldalú tárgyalásokat folytat Budapesten.

Horváth Gábor bejelentette, hogy Németh Zsolt, a külügyi tárca politikai államtitkára május 24-én, illetve 25-én Kárpátaljára látogat, ahol felkeresi a beregszászi tanárképző főiskolát és egyházi vezetőkkel is találkozik.

Az államtitkár látogatása alkalmával egy autóbuszt ajándékoz a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznak.