Várhatóan két hét múlva, június 5-én kerül a kormány elé a devizaliberalizációs rendelet, amelynek első változata elkészült, és jelenleg folyik tárcaközi egyeztetése.

Az MTI információi szerint a rendelet elfogadásával alapvetően módosul a jelenleg még számos korlátozást fenntartó devizatörvény.

Azért vált szükségessé egyes korlátozások rendeleti úton történő megszüntetése, mert a Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban, május elején kiszélesítette a forint ingadozási sávját, a korábbi plusz-mínusz 2,25 százalékról plusz-mínusz 15 százalékra. Ennek hatására számottevően növekedett a devizaárfolyamtól függő gazdasági tevékenység kockázata. A tervezett intézkedések elsősorban azt szolgálják, hogy a gazdasági szereplők különböző módon csökkenthessék kockázataikat. Erre az úgynevezett fedezeti műveletek alkalmasak, melyek színhelyei a határidős devizapiacok. E piacokon azonban a külföldiek részvételét a devizatörvény ma még különböző módon korlátozza.

A törvény a folyóműveleteknél biztosít szinte teljes körű liberalizációt, ugyanakkor a tőketételek esetében számos korlátozást fenntart. A tőkepiacok jelenlegi fejlettsége mellett e korlátozások már nem indokoltak, a jegybanki árfolyamsáv-szélesítés pedig sürgetővé tette a liberalizációt.

A devizatörvény lehetőséget biztosít arra, hogy a kormány rendelettel szabályozzon bizonyos kérdéseket. A törvény egyes tevékenységeket engedélyhez köt, bizonyos esetekben pedig bejelentési kötelezettséget ír elő. Ezeket a kormány rendeletben megszüntetheti.A korlátozások feloldása a gazdaság szereplői mellett több tekintetben érinti a lakosságot is, bár számukra alapvető változást nem hoz.

Kormányzati szakértők körében még vita folyik arról, hogy mi történjen a devizatörvénnyel, mennyiben szükséges annak módosítása, vagy a későbbiekben megszüntetése.