A marosvásárhelyi táblabíróság semmisnek mondta ki a szovátai üdülőtelep néhány nappal korábban bejelentett privatizációját – közölte a pénteki román gazdasági sajtó. A Székelyföld egyik legszebb helyén fekvő üdülőtelepet működtető Balneoclimaterica SA Sovata társaság 82,17 százalékot kitévő részvénycsomagját a múlt héten adta el a román privatizációs ügynökség (APAPS) a Salina Invest társaságnak.

A tavaly novemberben marosvásárhelyi székhellyel megalakult Salina Invest társaságban meghatározó szerepet játszik a magyarországi Corvina Rt és a Danubius Rt.

A privatizációra már hosszas vita és bírósági pereskedés után kerülhetett csak sor, mivel a négy szovátai szálloda korábbi bérlői tavaly a marosvásárhelyi táblabírósághoz fordultak és kérték a magánosítás leállítását. A bérlők, akiknek bérleti szerződésük már régen lejárt, arra hivatkoztak, hogy ők lízingelni kívánják a szállodákat, amire egy tavalyi kormányrendelet lehetőséget ad nekik.

Időközben a román kormány – éppen az idegenforgalmi társaságok gyorsabb privatizációja érdekében – hatályon kívül helyezte a tavalyi rendeletet. A bukaresti fellebbviteli bíróság ennek alapján felülbírálta a privatizáció felfüggesztéséről hozott marosvásárhelyi bírósági ítéletet.

A május 18-án kötött megállapodás értelmében a Salina Invest 1,9 millió dollárért megvehette a részvényeket, annak vállalásával, hogy két éven belül további 5 millió dollár értékű befektetést hajt végre.

A Balneoclimaterica társaság törzstőkéje 29,3 milliárd lej, a jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 1 millió dollár.

A privatizációs megállapodás hírére az egyik korábbi bérlő ismét a marosvásárhelyi táblabírósághoz fordult, s az szinte azonnal semmisnek mondta ki az adásvételi szerződést.