A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) pénteken egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a hűtlen kezeléssel gyanúsított Osváth Lászlót, az Agrárinnovációs Kht. volt ügyvezető igazgatóját és Sipter Ferenc egykori főosztályvezetőt.

A bíróság döntésének indoklása szerint az elkövetők köre tovább bővülhet, és a nyomozás jelenlegi szakaszában alaposan lehet tartani attól, hogy a gyanúsítottak a még fel nem kutatott tárgyi bizonyítékok elrejtésével, az ügyben érintett s még ki nem hallgatott személyekkel történő összebeszéléssel az eljárás eredményességét veszélyeztetnék.

A PKKB elrendelte a szerdán őrizetbe vett két személy úti okmányainak elvételét is.

A PKKB pénteki végzése tartalmazza, hogy a nyomozás eddigi adatai szerint Osváth László vagyonkezelő kötelességének megszegésével 1999-2000-ben többször is jogosulatlan kifizetéseket kezdeményezett a kht. bankszámláiról, és így összesen mintegy 98 millió forint vagyoni hátrányt okozott. Sipter Ferenc pedig a rendelkezésre álló adatok szerint részben bűnsegédként okozott mintegy 10,5 millió forintos vagyoni hátrányt a kht.-nek.

A PKKB döntése tartalmazza: a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az Agrárinnovációs Kht. olyan vállalkozásokkal kötött szerződést, amelyek nem tudták teljesíteni a vállalt tanulmányok elkészítését, ezért helyettük a kifizetett összeg töredékéért harmadik fél, nem egyszer a kht. alkalmazottja végezte el a munkát. A vállalkozások az így elkészült tanulmányokat Osváth László tudtával a sajátjukként nyújtották be a kht.-nek, amely a szerződésnek megfelelően fizetett.

Osváth László az eljárás eddigi adatai szerint 2000. június 30-át követően, amikor tudomást szerzett arról, hogy megszűnik ügyvezetői tisztsége, utasításokat adott visszadátumozott szerződések elkészítésére, iktatókönyvek átírására, illetve a számítógépes rendszer adatainak megváltoztatására.

A nyomozás során vizsgált szerződések szerint 1999-2000 folyamán több millió forintos díjazás fejében tanulmányok elkészítésére vállalkozott, többek között a Csokonyavisontai Polgármesteri Hivatal nevében eljáró polgármester, továbbá a Tolna Megyei Kékkereszt Egyesület, a Yazing Mezőgazdasági, Állattenyésztési, Kereskedelmi és Szolgáltató Rt. nevében eljáró két személy.

A PKKB végzése szerint Osváth László cselekménye bizonyítottság esetén folytatólagosan elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megállapítására alkalmas, Sipter Ferenc esetében pedig jelentős hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette állapítható meg.