Hatpárti egyeztetést hívott össze ombudsmanokról a köztársasági elnök. Noha folynak informális alkuk a legnagyobb kormány és az ellenzéki párt között, az már biztos, hogy ombudsmanok megválasztására már csak az utolsó, rendkívüli ülésnapon kerülhet sor, ami igen kiélezett helyzetet teremthet: a biztosok mandátuma június 30-án lejár.

Az új ombudsmanok személyével kapcsolatos elképzelések mellett a honvédelmi reform is a témája lesz annak a keddi hatpárti egyeztetésnek, amelyre Mádl Ferenc köztársasági elnök hívta a parlamenti frakciók vezetőit – derül ki az államfő sajtóirodájának az MTI-hez tegnap eljuttatott közleményéből. A megbeszélésen részt vesz Áder János, az Országgyűlés elnöke.

Nincs még kialakított álláspontja a Fidesznek, a frakció még nem vitatta meg az ombudsmanjelöltek nevét. Várhatóan a hétfői ülésen döntenek a honatyák az ombudsmanok személyéről. Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes szerint addig egyetlen nevet sem hoznak nyilvánosságra, amíg nem tudnak megállapodni az ellenzékkel. A Fidesz képviselője elismerte, hogy folynak a puhatolódzó tárgyalások, sőt konkrétumokról is szó esik. Elsősorban azokat az elveket beszélték meg, amelyek alapján kiválaszthatják a személyeket. Répássy a Magyar Hírlapnak elmondta, a tárgyalások lefolytatását a frakcióvezető fenntartotta magának. A koalíciós frakciókkal is egyeztettek, de erről ő sem nyilatkozhat. Azt kijelentette: biztos benne, hogy július 1-jén lesznek új országgyűlési biztosok.

A frakció még nem is tárgyalt arról, hogy a jogintézményt is meg kellene változtatni – jegyezte meg Répássy. Személyes véleménye szerint adatvédelmi biztosra nincs szükség, de ez a változtatás most nem is kerül napirendre.

Az ombudsmanok megválasztására az Országgyűlés ülésterve szerint június 19-én, az utolsó, már rendkívüli ülésnapon kerül sor. Az országgyűlési biztosok elfogadásához minősített többség, vagyis az összes képviselő kétharmadának titkos szavazata szükséges. Ha kevés voksot kap valamelyik jelölt, akkor csak a következő ülésen, vagyis szeptemberben lehet ismét választani.

A Magyar Hírlap által megkérdezett szakértők és politikai elemzők úgy vélték: akár célzatos is lehet, hogy az utolsó napra időzítették a szavazást. Mivel a szavazás titkos, nem lehet tudni, melyik frakció hogyan befolyásolja a majdani biztosok megválasztását.

Az MSZP hétfőn alakítja ki végső álláspontját – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Vastagh Pál. A képviselő leszögezte: egyelőre nem változtattak véleményükön. Korábban a szocialisták a jelenlegi ombudsmanok megbízatásának meghosszabbítását szorgalmazták, a több mint egy éve megüresedett általános ombudsman-helyettesi posztra pedig Takács Albert alkotmányjogászt javasolták.