Keresetet nyújtott be a strasbourgi francia bírósághoz e héten kedden Krasznai József, a Franciaországba távozott zámolyi romák szóvivője azzal a brit nemzetbiztonsági lappal szemben, amely februárban azt állította, hogy a romák orosz ügynökök segítségével azért mentek Strasbourgba, hogy ezzel Magyarország rossz hírét keltve, megnehezítsék uniós csatlakozását.

Erről maga Krasznai József, a Magyarországi Roma Parlament alelnöke beszélt szombaton délelőtt azon a budapesti nemzetközi sajtótájékoztatón, melyet a délutáni Romaellenes diszkrimináció Magyarországon és Európában című konferencia előtt rendeztek a zámolyi romák mellett kiálló személyek.

Krasznai József elmondta: a Jane,s Intelligence Digest interneten is megjelent állításaival szemben, semmi közük nincs és nem is volt semmiféle ügynökökhöz.

Közölte azt is, hogy a jövő héten beperli Osztojkán Béla roma politikust is, aki Krasznai József húgának halálát követően még három hónappal is elfogatóparancs kiadását kérte az elhunyttal szemben.

Krasznai József ennek kapcsán elmondta: sajtótájékoztató keretében első alkalommal mutatja be azt a dokumentumot, amely igazolja, hogy testvére valóban meghalt.

A zámolyiak szóvivője arról is beszélt, hogy a magyar sajtó egy része azt igyekezett elhitetni a közvéleménnyel, mintha a Strasbourgba távozott romák gazdasági menekültek lennének.

Szavaiból ezzel szemben kiderült: a zámolyi romák dolgoztak, és nem voltak komoly szociális problémáik.

A tájékoztatón a délutáni konferencián részt vevő, többnyire Franciaországban élő személyek beszámoltak arról, miként kerültek kapcsolatba a zámolyi romákkal, és hogyan segítették őket. A megjelentek között volt Katz Katalin jeruzsálemi egyetemi tanár, Georges Federmann pszichiáter, Bombola Mihály rendező, Christhine Mengus strasbourgi ügyvéd, Borovi János párizsi egyetemi tanár, Richard Moyon tanár, francia szakszervezeti aktivista, Klauber Vera párizsi kisebbségkutató, valamint Hell István újságíró.

Elhangzott: az ügy már messze túlmutat a zámolyiakon: a romáknak először sikerült elérniük, hogy Európa közvéleménye komolyan foglalkozzon velük.

A konferenciát levélben üdvözölte négy franciaországi szakszervezet is, melyek támogatásukat és szolidaritásukat fejezték ki a zámolyi romák mellett kiálló személyekkel.

2000. július 24-én 12 zámolyi roma család érkezett a franciaországi Stasbourgba, majd az Emberi Jogok Európai Biztosához fordultak.

A romák azt állították, hogy üldözték őket, ezért hagyták el Magyarországot.

2001 márciusában kilenc család kapta meg a francia hatóságoktól a menekültstátuszt igazoló dokumentumot. A romák távozásának lehetséges okairól azóta is tart a vita a zámolyi önkormányzat, a parlamenti pártok, társadalmi szervezetek, valamint más magyarországi és külföldi értelmiségi csoportok között.