Hétfőn várhatóan kihirdeti elsőfokú ítéletét a Pesti Központi Kerületi Bíróság abban a büntetőperben, melyben a megfigyelési ügy kapcsán hivatali visszaéléssel és jogosulatlan adatkezelés vétségével vádolják Bédi Csaba rendőr századost, a Köztársasági Õrezred egykori tisztjét.

A megfigyelési ügy Orbán Viktor miniszterelnök 1998 augusztusi bejelentése nyomán pattant ki. A kormányfő akkor úgy fogalmazott: az előző ciklus idején közpénzekből törvénytelen és titkos adatgyűjtés folyt fideszes politikusok ellen.

A miniszterelnöki bejelentés nyomán parlamenti vizsgálóbizottság alakult, amely meghallgatta többek között Bédi Csabát is. A bizottság munkáját összegző országgyűlési határozat tartalmazza: Bédi Csaba közvetítette Faragó Lajos magánnyomozó felé Czégé Zsuzsannának, a Félix Film Kft. vezetőjének a fideszes politikusok megfigyelésére vonatkozó megbízását. A határozat tartalmazza azt is, hogy törvénytelen megfigyelés folyt az előző ciklusban Pokorni Zoltán korábbi frakcióvezető-helyettes ellen.

Az ügyben szigorúan titkos büntetőeljárás is indult, amelyről korábban egy ügyészségi vezető úgy nyilatkozott: a nyomozás adatai szerint a rendőrtiszt bizonyos személyek adatait jogosulatlanul kérte le és adta tovább illetékteleneknek.

Nehéz-Posony István ügyvéd, Bédi Csaba védője áprilisban, a nyilvánosság kizárásával folyó büntetőper első tárgyalását követően annyit mondott: a bíróság meghallgatta Bédi Csabát, aki a vádat ténybelileg beismerte, azaz nem vitatta, hogy egy adatbázisban, melyhez egyébként joga volt hozzáférni, kikereste Pokorni Zoltán lakcímét, ugyanakkor bűnösségét illetően nem foglalt állást.

A bíróság tanúként hallgatta meg Faragó Lajos magánnyomozót, a szintén tanúként idézett Czégé Zsuzsanna azonban nem jelent meg az áprilisi tárgyaláson, egyes hírek szerint külföldön él.

Az ügyvéd akkor elmondta: a vádban foglalt cselekmények miatt a Büntető törvénykönyv alapján akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható. Ám jelen ügyben, figyelemmel arra, hogy 1996 decemberében történt kis tárgyi súlyú cselekményről van szó, abban a nem várt esetben is csak próbára bocsátás várható, ha a bíróság megállapítja Bédi Csaba bűnösségét.

A megfigyelési ügy kapcsán számos bírósági eljárás indult. Faragó Lajos jó hírnevének megsértése miatt kezdeményezett személyiségi jogi pert az Országgyűlés ellen, ám a Pesti Központi Kerületi Bíróság a napokban első fokon elutasította keresetét.

A Fővárosi Bíróság pedig a Bédi Csaba által indított munkaügyi perben mondta ki jogerősen, hogy jogszerű volt az egykori kormányőr szolgálati viszonyának fegyelmivel történő megszüntetése.