A nyilvánosság kizárásával megkezdődött Ábrahám Béla rendőr ezredes a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság volt közbiztonsági igazgatójának és két társának büntetőpere a Szolnoki Városi Bíróságon hétfőn.

A nyilvánosság kizárását a vád és a védelem képviselője egyaránt indítványozta szolgálati titokra és erkölcsi okokra hivatkozva. Az indítványnak a dr. Oláh Barbara vezette tanács helyt adott.

A Békés megyei főrendőr és két társa azért áll a bíróság előtt, mert a Fővárosi Főügyészség súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás, valamint hivatali visszaélés bűntettével, továbbá büntetőügyben hamis tanúzásra felhívás vétségével vádolta meg.

Ábrahám Béla ezredest 2000. június 9-én függesztette fel állásából az országos főkapitány, miután az előző nap a közbiztonsági igazgatót őrizetbe vették a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal munkatársai.
A bíróság Ábrahám Bélát 2000. június 13-án előzetes letartóztatásba helyezte.

Az ügy a Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán került Szolnokra, mert a Békéscsabai Városi Bíróság, majd a Békés Megyei Bíróság is a vádlottak egy részéhez fűződő viszonyuk miatt elfogultságot jelentett be.