A taxisok elleni támadások súlyos büntethetőségének nincs kellő riasztó hatása, ezért a kiszolgáltatott emberek védelmének minden más lehetőségét is vizsgálni kell – mondta Dávid Ibolya kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Az igazságügy-miniszter Horváth Pál, a Fuvarozók Országos Demokratikus Szövetségének (FODSZ) elnöke társaságában számolt be a taxisok védelméről folytatott tárgyalásukról.

A találkozót Horváth Pál azt követően kezdeményezte az igazságügy-, valamint a belügyminiszternél, hogy május 19-én hajnalban Budapesten megsebesítettek egy 24 éves taxist, aki belehalt sérüléseibe. Egy héten belül ez volt a második taxisgyilkosság az országban.

Dávid Ibolya a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a taxisok másfél éve közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek. Így az ellenük elkövetett bűncselekmények büntetési tétele tíztől tizenöt évig terjedő, egyes esetekben akár életfogytiglani szabadságvesztés is lehet.

Az igazságügy-miniszter tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium (BM) szakértőivel közösen folytatott tárgyaláson megállapították: a Horváth Pál által javasolt speciális taxis vészjelző és piros lámpa használata egy BM-rendelet módosítását igényli.

Dávid Ibolya közölte: a megbeszélésen a technikai védelmi lehetőségek között szó volt a taxik központi zárja mellett működő elektronikus ajtózár alkalmazhatóságáról is, amiről kikérik a közlekedési tárca szakvéleményét.

Az igazságügy-miniszter elmondta: vizsgálják, miként engedélyezhetnék a taxisok számára a szabad forgalomban is használatos gázspray nagyobb egységének tartását a kocsiban. Jelezte: Horváth Pál figyelmét felhívta néhány pályázati lehetőségre, amellyel segítséghez juthatnának a taxisok mozgását követő műholdas rendszer kifejlesztésének finanszírozásához.

A miniszter közölte azt is, hogy Horváth Pállal egyetértettek a taxisok védelmi képzésének szükségességében. Hozzátette: a taxisok ellen az utóbbi tíz évben elkövetett gyilkosságok okainak elemzésére szakértői csoportot kérnek fel. Dávid Ibolya úgy vélekedett, hogy a védekezés legbiztosabb módszere a taxisokat utasuktól fizikailag elszeparáló autók használata lenne.

Horváth Pál hangsúlyozta: a megélhetési és a drogos bűnözőkkel szemben nincs 100 százalékos védelem, de legalább a 70-80 százalékos szintet el kellene érniük. Közölte: a fizikai védelmi eszközök felszerelése a taxisok számára nem lesz kötelező.

Az MTI érdeklődésére Dávid Ibolya elmondta: a belügyminiszter egyetértésével tárgyalt a FODSZ elnökével, így Horváth Pálnak nem szükséges külön megbeszélést folytatnia Pintér Sándorral.