Csődbűntett miatt az idén várhatóan több mint kétezer nyomozást indít az APEH Bűnügyi Igazgatósága a tavalyi 1138-cal és az 1999-ben indított 736-tal szemben – mondta Boross Zoltán, az igazgatóság főosztályvezetője szerdán Budapesten egy szakmai rendezvényen.

A Felszámolók Országos Egyesülete (FOE) által rendezett tanácskozáson Boross Zoltán elmondta: az idén április végéig 503 esetben rendeltek el nyomozást csődbűntett gyanúja miatt.

Az 1999. február 1-jén alakult igazgatósághoz fennállása alatt 3010 feljelentés érkezett. Vádemelési javaslatot ezek 57 százalékában tettek – mondta Boross Zoltán. A hivatal tapasztalatai szerint a csődbűntett elkövetése miatt indított eljárások általában két hónap alatt lezajlanak. Hozzátette: a nyomozást akadályozza az, hogy a csődbűn elkövetése és a feljelentés között sokszor több mint egy év telik el, és a munkálatokat hátráltatja, hogy a feljelentések 60 százalékához utólag kiegészítést kell tenni.

Boross Zoltán elmondta: a bizonyítást nehezíti, hogy a csődbűntettel gyanúsított cégek vevőinek többsége fiktív vagy hajléktalan személy. Több esetben vagyontalan emberek nevére írták át azokat a cégeket, amelyek jelentős adósságot halmoztak fel.

Hosszabbá válik az eljárás azért is, mert a csődbűntettel gyanúsított társaságok vezetői rendszeresen nem veszik át a fizetési felszólításról szóló leveleket, ezért a hitelezők kénytelenek feljelentést tenni a bíróságon.