A jelenlegi csődtörvény helyett új, fizetésképtelenségi törvény elfogadását szorgalmazza a Felszámolók országos Egyesülete (FOE) – mondta Molnár György, az egyesület elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A FOE által javasolt törvény lényege, hogy amennyiben fizetési felszólítás után sem rendezi tartozását gy cég, akkor kötelezik arra, hogy 30 napon belül tájékoztassa hitelezőit vagyoni és pénzügyi helyzetéről.

Az új jogszabályoknak már alanya lenne a fizetésképtelen egyéni vállalkozó is. Emellett – a FOE szerint – a bíróságoknak határozathozatalkor mérlegelniük kellene a fizetésképtelen vállalatok reorganizációjának lehetőségét is.

Molnár György szerint egységesen kellene kezelni a hitelezőket, csak azokat kellene kedvezményezettnek tekinteni, akik időben és pontosan meghatározzák követeléseik fedezetét az adós vagyonából. Az igazgató aláhúzta, hogy szeptembertől hatályba lép a csődtörvény azon módosítása, amely szerint a hitelezők kifizetésekor előnyt élveznek majd a kis- és középvállalatok a köztartozásokra jogosult intézményekkel szemben. Ez a lépés ellenkezik törekvéseikkel. A FOE javasolt törvénymódosítások szükségességét a Bankszövetség és az APEH Nyomozóhivatala mellett szaktárcák is megerősítették, ám az új törvény megalkotásáról leghamarabb 2002 közepén tárgyalnak majd.

Az egyesület hosszú távú célja, hogy kamarává alakuljon, ezáltal növelje a felszámoló cégek presztizsét. Kamaraként komolyabb szankciók alkalmazására lenne jogosult a szabálytalanul működő felszámoló cégekkel szemben. Az elnök hangsúlyozta: az idén január végén több mint 12 ezer cég állt felszámolás és körülbelül 11200 végelszámolás alatt. Tavaly év végén még 11100 és 9100 volt ez a két adat. Rámutatott arra, hogy a felszámolás vagy a végelszámolás alatt lévő vállalatok között egyre nő a mezőgazdasági és az élelmiszeripari vállalatok száma, holott korábban az ipari tevékenységet végző cégek részesedése volt a legnagyobb.

A Felszámolók országos Egyesülete jelenleg a Magyarországon működő 122 társaság közül 105-öt tömörít, tagjaik végzik a magyarországi felszámolások 95 százalékát.