A közigazgatási reform részeként módosították a köztisztviselői törvényt a héten.

A döntés értelmében több mint 160 ezer civil alkalmazottat érint az illetmény emelés: igazságügyi és ügyészségi alkalmazottakat, civil és rendészeti dolgozókat.

Megújítják a köztisztviselői előmenetelt és illetménytáblát. Kötelező lesz a vagyonnyilatkozat és bevezetik a köztisztviselői etikai kódexet is. Meghatározott vezetői körben kötelező lesz pályázatot kiírni. Létrehozzák a kiemelt főtisztviselői kart.

A köztisztviselőket teljesítményük alapján fogják értékelni

  • mondta Mikes Éva államtitkár. Hozzátette: a közszolgálatban eltöltött 35 év után jubileumi jutalmat kapnak, melynek összege négyhavi illetmény lesz. A törvény hatályba lépését követően a köztisztviselők jogosultak lesznek 10 évenként egybefüggő hathónapnyi fizetett szabadságra is.

A béremelések mértékéről Mikes Éva elmondta: 70 százalékos emelést kapnak a felsőfokú-, és 45 százalékost a középfokú végzettségű köztisztviselők. Ezek 70 százalékát június elsejétől, a fennmaradó 30 százalékot pedig 2002 január elsején folyósítják. A miniszterek és a politikai államtitkárok nem kapnak fizetésemelést.