Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy rendeljenek el teljes tilalmat a televízióban, a rádióban, valamint az interneten közvetített és a nyomtatott sajtóban megjelenő dohányreklámokra.

Az Európai Bíróság az EU bizottságának hat hónappal ezelőtt tett javaslatát, amely a mozikban és a hirdetőtáblákon történő reklámozást tiltotta volna, elutasította. Ezért ezzel újból a bizottság nem próbálkozik. Törvénytelenné minősítené viszont a brüsszeli kormányzat a dohányipari cégeknek a sporteseményekkel kapcsolatos reklámjait.

A The Independent hangsúlyozza azonban, hogy Brüsszelnek csak a határokon átnyúló hirdetéseket van joga megakadályozni, az ” európai bürokkraták egyelőre nem tudnak Európa egészére kiterjedően dohányreklám tilalmat elrendelni” – vélekednek a luxembourgi bírák.

Ennek ellenére az újabb drákói szigorú bizottsági javaslat komoly csapást mérhet a dohányipari cégekre, amelyek még alig jutottak túl az EU által előírt, az egészségügyi veszélyekre utaló felszólítás bevezetésének hosszú vitáján.