Az álláspontok változatlanságát tükrözték kedden jugoszláv vezetőknek a hágai együttműködési törvény körüli vitában tett nyilatkozatai, miután a szövetségi kormány gerincét adó szerb párttömörülés hétfőn ismét elvetette az együttműködési jogkörök megosztására tett montenegrói javaslatot.

A Szerbiában kormányzó és a jugoszláv kormányzat gerincét képező Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülés elnöksége hétfő este utasította el ismét szövetségi koalíciós partnere, a montenegrói Szocialista Néppárt (SNP) előző nap újra felvetett ama javaslatát, hogy a jugoszláv parlament kerettörvényt fogadjon el a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésről, annak konkrét módozatait, így a kiadatást pedig a tagköztársaságok szabályozzák.

A DOS-elnökség, belgrádi nyilatkozatok és értesülések szerint, hétfő este kiállt a hágai együttműködést egységesen szabályozó jugoszláv törvény elfogadása mellett. Vojislav Kostunica jugoszláv elnök hivatala közölte, hogy a DOS a tárgyalások folytatását sürgeti az SNP-vel. A Beta belgrádi hírügynökség értesülése szerint a DOS még egy esélyt – két nap gondolkodási időt – kíván adni az SNP-nek. A szerbiai tömörülés véglegesen nem döntötte el, mitévő lesz, ha koalíciós partnere ismét nemleges választ adna.

Keddi nyilatkozatok ugyanakkor a jelenlegi jugoszláv kormány felbomlásának lehetőségét is felvetették. Predrag Bulatovic SNP-elnök kedden a montenegrói parlamentben, illetve az Amerika Hangja rádió szerb adásában – a tárgyalások folytatását és álláspontjuk változatlanságát tükröző szavai mellett – megjegyezte: az SNP nem kíván mindenáron a jugoszláv kormányban maradni, kész támogatni a DOS esetleges kisebbségi kormányát, kész akár új választásokra is. A Betának egy névtelenséget kérő DOS-forrás is elképzelhetőnek mondta előrehozott jugoszláv választások kiírását, de csak abban az esetben, ha erről más montenegrói pártokkal is egyetértésre jutnak.

A “hágai törvény” elfogadása feltétele lehet a Jugoszlávia támogatására június 29-re tervezett adományozó értekezlet sikerének.