Éles szópárbaj alakult ki az ellenzéki képviselők és a belügyminiszter között arról, hogy jogszerű volt-e a kormányőrök részvétele a népszámlálásban. Pintér Sándor azt állította az önkormányzati bizottság ülésén, hogy a rendőrök nem végeztek környezettanulmányt a védett személyek közelében élőknél.

A bizottsági ülésen Pintér Sándor belügyminisztert, a KSH elnökét és a rendőrfőkapitányt arról faggatták a képviselők, hogyan zajlott a népszámlálás azokban a körzetekben, ahol a védett vezetők élnek. Az ellenzék azt állította, hogy a belügyminiszter utasítására az őrezred tagjai akár környezettanulmányt is folytathattak a védett személyek közelében élő háromezer családnál.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint a rendőrök semmiféle környezettanulmányt nem végezhettek, erre lehetőségük sem volt. Azért kapták ők ezt a feladatot, hogy más ne végezhesse el.

Ecsődi László szocialista képviselő szerint egyszerűbb lett volna, ha bemutatkozik az őrezred tagja. A miniszter szerint viszont ebben az esetben a rendőrségi törvény alapján az őrezred tagja nem léphetett volna be a lakásba.

Az ellenzék továbbra is törvénysértőnek tartja az eljárást, míg a kormánypártok szerint a belügyminiszter helyesen járt el.