Las Vegas az internetre megy

Nevada törvényhozása annak ellenére elfogadta az online kaszinók működtetéséről szóló jogszabályt, hogy szövetségi szinten az internetes szerencsejáték még illegálisnak minősül – közölte a CNN. Hasonló jogszabály elfogadásán több államban is dolgoznak, az amerikai online játéktermeket eddig offshore cégeken keresztül külföldről üzemeltették.

Nevadai illetékesek szerint a szövetségi kormány, illetve az igazságügyi minisztérium tiltó határozatát bíróságon lehet megtámadni. Az amerikaiak persze már eddig is találkozhattak online kaszinókkal, ezeket azonban offshore cégeken keresztül külföldről üzemeltették (valószínűleg az első magyar kaszinók is antiguai szervereken futnak majd). A 2000-es forgalom becslések szerint így is elérte a másfél milliárd dollárt, és ez 2003-ra hatmilliárdra nőhet.

New Jersey lemaradt

Az új törvényt először Kenny Guinn kormányzónak kell aláírnia, majd a jogszabályt a nevadai játékfelügyeleti szervek ellenőrzik. Nevada előtt már New Jersey törvényhozásában is tárgyaltak hasonló törvényjavaslatról, de az január óta az illetékes bizottságnál pihen, és feltehetően már nem is kerül a képviselők elé a nyári szünet előtt.

A most elfogadott törvényjavaslat eredetileg nem is szólt internetes szerencsejátékokról, pusztán egy, a nevadai játéktermek alkalmazottai számára bevezetendő egységes kártyarendszer kialakítását javasolta. Ehhez, a kaszinók heves lobbizása nyomán akkor csapták hozzá az online játéktermekről szóló részt, amikor az erről szóló előző törvényjavaslat elbukott a szenátusban.

Magas koncessziós díj, alacsony adó

Persze az új verziónak is vannak ellenzői. Terry Care, Las Vegas-i demokrata szenátor azt kifogásolja, hogy a törvény félmillió dolláros két évre szóló koncessziós díjat állapít meg, ami lehetetlenné tenné, hogy kisebb cégek is próbálkozzanak. Mark James, Las Vegas-i republikánus szenátor szerint a magas díj arra jó, hogy így csak megbízható vállalkozások szállhatnának be az új üzletbe. Az online kaszinók nyeresége után a törvény szerint hat százalékos adót kell majd fizetni.