Az internet megbízható működését veszélyeztető szinte valamennyi kockázati tényezőt számba veszik azok az ajánlások, amelyeket az Európai Bizottság június 6-án terjesztett elő az elektronikus hálózatok és kommunikáció biztonságával kapcsolatban.

Az unió végrehajtó testülete a stockholmi EU-csúcs felkérésének tett eleget, amely arra vonatkozott, hogy dolgozzon ki átfogó stratégiát és végrehajtási tervet az elektronikus hálózatok biztonságosságának növelésére. Most közzétett jelentését ugyancsak a legfelső szinten, a jövő hét végén tartandó göteborgi EU-csúcson fogják megvitatni.

A bizottsági elképzeléseket ismertető sajtóértekezletén Erkki Liikanen, a testület iparpolitikáért és információs társadalomért felelős tagja több tényezővel indokolta a fellépés sürgető voltát. Európában a távközlési szolgáltatásokat ma már nem állami tulajdonban és monopolhelyzetben lévő vállalatok, hanem egymással versengő magáncégek és szolgáltatók nyújtják. Eközben a hálózatok mindinkább összefonódnak, a rajtuk áramló adatok mennyisége pedig minden elképzelést meghaladó ütemben nő – állapította meg.

További részletek az Origo cikkében