Václav Havel szerdán este visszaküldte a parlamentnek a rádiós és televíziós műsorok sugárzását szabályozó, nemrégiben elfogadott törvényt, mert komoly kifogásai vannak a jogszabály egyes részei ellen. A cseh államfő szerint a törvény gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy új országos rádiók, illetve televíziók jelenjenek meg a piacon – jelentette be Ladislav Spacek, az elnök szóvivője.

“A törvényt elvi jellegű tárgyi kifogások miatt adtam vissza. A törvény bevezeti a műsorsugárzási engedély meghosszabbításának intézményét. Országos televíziók esetében ez egészen 12 évig terjed. Véleményem szerint ez erősen korlátozza azt a lehetőséget, hogy új érdeklődők jelenjenek meg az országos rádiós és televíziós műsorok sugárzásának területén” – indokolta vétóját Havel. Úgy véli, hogy ezzel a paragrafussal a szabad versenyt és a vállalkozási szabadságot is korlátozza a jogszabály.

“Ugyancsak kifogásaim vannak az engedélyek odaítélésének módjával szemben” – mondta az államfő. Rámutatott: az országosan használható rádiós, illetve televíziós frekvenciák száma korlátozott, ezért társadalmi értékük igen nagy. Az új törvény lehetővé teszi, hogy a frekvenciákat az érdeklődők ingyen kapják meg, holott azt kereskedelmi, tehát nyereséges célokra kívánják kihasználni. Ezt az államfő nem tartja helyesnek.

Havel szerint az egyes illetékek nagyságának meghatározása sem megfelelő. Nem érti például, miért kell az új engedély iránt érdeklődőnek 50 ezer koronát fizetnie, az országos műsorsugárzási jog meghosszabbításának elnyerése esetén pedig 200 millió koronát.

A kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt, valamint az ellenzéki Polgári Demokratikus párt azonnal bírálták Havel vétóját, s bejelentették: képviselőik változatlan formában kívánják megszavazni a törvényt. Ha ez megtörténik, akkor Havelnek már nincs lehetősége a vétóra, s alá kell írnia a jogszabályt.