Éles szócsata bontakozott ki a parlament önkormányzati bizottságának ülésén, amikor Pintér Sándor belügyminisztert a népszámlálásban való rendőri részvételről kérdezgették a képviselők.

A korábbi vitában már elhangzott érvek mellett a meghallgatáson Pintér Sándor belügyminiszter főként azt hangsúlyozta, hogy az adatvédelmi országgyűlési biztos vizsgálata szerint azzal, hogy a szaktárcavezető utasítására a védett személyek miatt a Köztársasági Õrezred tagjai is részt vettek a népszámlálásban, nem történt jogosulatlan adatgyűjtés, illetve felhasználás. A jogszabályok ugyanakkor nem zárják ki, hogy rendőr is legyen számlálóbiztos, kivéve ha ezt szervezetten és irányítottan teszi. Az MSZP és az SZDSZ képviselői szerint viszont éppen ez utóbbi történt, ehhez viszont külön törvényi felhatalmazás kellett volna, ami nem volt meg. Rövid szócsatában ezután Pintér Sándor kijelentette, hogy a testület szabaddemokrata alelnöke, a meghallgatást kezdeményező Kóródi Mária prejudikált, amikor törvénysértésről beszélt. A másik alelnök, a szocialista Lampert Mónika szerint viszont a szaktárcavezető előlegezte meg a minősítést, amikor törvényesnek nevezte az eljárást. Időközben a MIÉP képviselője, mivel úgy vélte puszta szócséplés zajlik, a napirendi pont lezárását kérte.

Véleményével ugyan egyetértettek a kormánykoalíciós bizottsági tagok is, de a vita folytatását javasolták. Az ezután elhangzó főbb kérdések és válaszok a következok voltak: Elvonta-e a Belügyminisztérium a jegyzők hatáskörét? Nem, mert a számlálóbiztosokkal a szerződéseket a jegyzők kötötték. Mire utasítható a rendőr buncselekmény elkövetésén kívül? Bármire. Jogsérto volt-e, hogy az őrezredtag népszámlálók magánlakásokba is bementek? A 16 körzet 3000 állampolgára közül senki sem emelt kifogást. Lehetett volna-e egyszerűbb megoldást találni, mondjuk, hogy az említett vezetők maguk töltik ki a kérdőívet? A védett vezetők lakcíme államtitok és meg kellett őket óvni a magukat esetleg számlálóbiztosnak álcázó terroristáktól és külföldi ügynököktől is. A bizottsági ülésen egyébként szintén meghallgatott KSH-elnök, Mellár Tamás elmondta, a Statisztikai Hivatal a Külügyminisztériumtól kapott kitöltött kérdőíveket, ezek azonban főként a külföldön tartózkodó diplomaták anyagai voltak.