Nem közeledtek a frakcióálláspontok az országgyűlési biztosok megválasztása ügyében a házbizottság csütörtöki ülésén, amelyen eldőlt, hogy a jövő héten háromnapos plenáris ülést tart az Országgyűlés – közölte a tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján Szili Katalin házalelnök.

Elmondta azt is: csak a jövő csütörtöki házbizottsági ülésen derül ki, hogy a június 18-ával kezdődő héten egy, vagy kétnapos rendkívüli ülésszak lesz a parlamentben. Jelezte: a kormánynak szerdáig kell kezdeményeznie a rendkívüli ülésszak összehívását.
Szili Katalin a törvényhozás jövő heti munkájáról szólva kitért arra, hogy a plenáris tanácskozáson tárgyalják majd a Rogán Antal (Fidesz) április 17-én elhangzott interpellációjára adott foglalkoztatási bizottsági jelentést.
Az Országgyűlés annak idején nem fogadta el Glattfelder Béla gazdasági minisztériumi államtitkár válaszát a fideszes képviselő interpellációjára, amely a BKV Rt. diszkriminatívnak tartott álláshirdetésére vonatkozott, így került az ügy az illetékes bizottsághoz.
A jövő héten lesz a zárószavazás a hírközlésről szóló törvényjavaslatról, a sorkatonai szolgálat teljesítési rendjét megváltoztató előterjesztésről és lehetőség szerint a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetére vonatkozó javaslatról.
A képviselők megkezdik a gyermekek védelméről szóló törvényjavaslat módosítását kezdeményező előterjesztés általános vitáját.
Az MSZP-s parlamenti alelnök szólt arról, hogy a tervek szerint június 19-én választaná meg az Országgyűlés az új ombudsmanokat, az álláspontok azonban nem közeledtek a házbizottság ülésén a frakciók között.
Az alelnök közlése szerint az MSZP felvetette: a házelnöknek aktívabb szerepet kellene vállalnia az álláspontok közelítésében, hogy a jelölő köztársasági elnök dolgát megkönnyítse.
Elhangzott, hogy az őszi ülésszak az előzetes tervek szerint a szeptember 3-ával kezdődő héttel indul.