Polt Péter legfőbb ügyész pénteken átiratban kérte Áder János házelnöktől Szabadi Béla kisgazda országgyűlési képviselő, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi politikai államtitkára mentelmi jogának felfüggesztését – jelentette be Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Polt Péter – mint azt a Legfőbb Ügyészség közleménye tartalmazza – különböző vagyon elleni bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt kezdeményezte Szabadi Béla mentelmi jogának felfüggesztését.

A szóvivő az ügyészség éves munkáját értékelő vezetői értekezletet követően újságírók előtt elmondta: a közelmúltban létrehozott Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal jelenleg rendelkezésre álló adatai szerint Szabadi Béla alaposan gyanúsítható 10-20 ügyben hűtlen kezeléssel, illetve egy esetben csalással. A kár több száz millió forintra tehető.

Horányi Miklós közölte: az ügyészség információi szerint Szabadi Bélával kapcsolatban a hűtlen kezelés gyanúját több esetben is különböző kft.-k jogosulatlan reklámtevékenysége alapozza meg. A csalás gyanúja pedig a külföldi utazásokkal függ össze.

Szabadi Béla a közgazdaságtudomány kandidátusaként lépett be a Kisgazdapártba, amelynek gazdaságpolitikai kabinetjét 1995-től vezeti. Szakmai pályájának 1998-as államtitkári kinevezése előtt három jelentős állomása volt: a Gazdaságkutató Intézet, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium és a Tartalékgazdálkodási Igazgatóság.

1998-ban Torgyán József egyik legfőbb bizalmasaként ülhetett az FVM államtitkári bársonyszékébe. A tárca irányításában a korábbi gyakorlathoz képest szokatlanul nagy feladat- és hatáskört kapott – gyakorlatilag a miniszter teljes körű helyetteseként hozhatott döntéseket szakmai előterjesztésekről, személyi ügyekben és a különböző támogatási, illetve egyéb pénzkiutalásokról.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az év elején megállapította, hogy Szabadi Béla volt a legdrágábban utazó állami vezető 2000-ben.

Idén februárban lemondott Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A kisgazda pártelnök lemondását Orbán Viktor kormányfő elfogadta.

Szabadi Béla személyéről szólva Orbán Viktor kijelentette: lehetőséget kíván adni az új miniszternek, hogy maga választhassa ki közvetlen munkatársait, így Torgyán Józseffel együtt a politikai államtitkár is távozott az agrártárcától.

Az FVM ideiglenes irányítója Boros Imre PHARE-ügyeket felügyelő tárca nélküli miniszter lett, aki vizsgálatokat indított az agrártárcánál és cégeinél.

Szabadi Béla ennek kapcsán több alkalommal úgy nyilatkozott, boszorkányüldözés folyik ellene. Mindazonáltal nem tartotta kizártnak, hogy a minisztériumhoz tartozó kht.-k elleni esetleges büntetőeljárások kapcsán tanúként őt is beidézhetik.

Boros Imre, az FVM megbízott vezetője márciusban büntetőfeljelentést tett Szabadi Béla, a tárca korábbi politikai államtitkára ellen.

A miniszter erről szóló közleménye szerint Szabadi Béla a szervezeti és működési szabályzat átalakítása következtében szerzett jogosultságai felhasználásával a pénzeszközök és az intézmények fölött minden vezetői, illetve pénzügyi kontroll nélkül, kvázi tulajdonosként úgy rendelkezhetett, hogy az visszaélések gyanúját vetette fel.

A közlemény szerint súlyos pénzügyi visszaélésekre is fény derült Szabadi Bélával kapcsolatban, s az ezzel összefüggő vizsgálatok lezárultával várhatóan újabb büntetőfeljelentésre kerül sor ellene. Torgyán József ezt követően megdöbbenését és rosszallását fejezte ki Boros Imre vádaskodásai miatt. Orbán Viktor viszont nem kifogásolta, hogy a megbízott agrárminiszter büntetőfeljelentést tett Szabadi Béla ellen.

A kisgazda pártelnök az elmúlt hónapok során számos alkalommal állt ki nyilatkozataiban a volt politikai államtitkár mellett. Legutóbb a szerdai elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a Szabadi Béla ellen folyó nyomozás ugyanott tart, ahol elkezdték, és véleménye szerint “konkrét elítéltetésnek a veszélye nem látszik megállapíthatónak”.

Isépy Tamás, a parlament mentelmi bizottságának elnöke pénteken jelezte: várhatóan a jövő héten határoz a testület, hogy javasolja-e az Országgyűlésnek Szabadi Béla mentelmi jogának felfüggesztését, és valószínűleg addigra megkapják a házelnöktől a hivatalos értesítést.

Elmondta azt is, hogy ha a parlamenti ülésszak vége után érkezne meg a kérelem, akkor a bizottságnak 30 napon belül kellene határoznia az ügyben. Ezt követően a házelnök dönti el, hogy az ügy kapcsán rendkívüli ülést hív-e össze.

Isépy Tamás tájékoztatása szerint ebben a ciklusban a mentelmi bizottság a közvádas ügyek jelentős többségében egyhangúlag a mentelmi jog felfüggesztését javasolta.