Nem sikerült megegyezniük a parlamenti pártoknak az új országgyűlési biztosok személyét illetően, így a köztársasági elnöktől függ, hogy kiket jelöl ombudsmannak – derült ki a frakcióvezetők nyilatkozataiból, az államfőnél folytatott hétfői megbeszélést követően.

Szájer József elmondta: a Fidesz jelezte a köztársasági elnöknek, hogy nem feltétlenül ragaszkodik a korábban megnevezett személyekhez, és az államfő bölcsességére bízza a választást.A frakcióvezető hozzátette: lehetőség szerint – a személyek ismeretében – a következő heti szavazáson támogatni fogják a jelölteket.
Nagy Sándor (MSZP) közölte: a köztársasági elnök a megbeszélésen jelezte, hogy alkotmányos kötelességével élve, ismerve a pártok szempontjait, ő maga fogja megnevezni a jelölteket.A szocialista frakcióvezető leszögezte: az MSZP csak a nevek ismeretében tudja álláspontját kialakítani.
Szentgyörgyvölgyi Péter, az FKGP frakcióvezetője úgy fogalmazott: Mádl Ferenc a megbeszélésen nem nevezte meg azokat a személyeket, akiket el tud képzelni ombudsmannak, de ha a jelöltek megfelelnek a jogszabályból levezethető és az azon túl elvárható kritériumoknak, akkor nem lát indokot arra, hogy ne válasszák meg őket.
Szent-Iványi István (SZDSZ) nyilatkozata szerint a szabad demokraták az államfő által jelölt személyek megismerésétől teszik függővé támogatásukat.
Balsai István, az MDF frakcióvezetője megjegyezte: a köztársasági elnök bölcsességére bízzák a döntést és remélik, hogy olyan megoldást tud ajánlani, amely a pártok részére elfogadható lesz.

Mádl Ferenc köztársasági elnök várhatóan a napokban dönt arról, hogy kiket jelöl országgyűlési biztosoknak.