McVeigh-t 1997-ben ítélték halálra

Hétfőn az amerikai Indiana állambeli Terre Haute fegyintézetében méreginjekcióval kivégezték Timothy McVeigh-t, aki 1995-ben Oklahoma Cityben nagy erejű pokolgépes robbantásos merényletet követett el.

A teherautóban elhelyezett robbanóanyag detonációja óriási pusztítást végzett a város szívében álló szövetségi irodaépületen. Százhatvannyolcan vesztették életüket, több százan megsebesültek.

McVeigh-t 1997-ben ítélték halálra. Kivégzése 38 éve az első “szövetségi kivégzés” volt az Egyesült Államokban: a büntető ügyekben rendszerint az egyes tagállamok bíróságai járnak el és mondják ki adott esetben a halálos ítéletet.

McVeigh bűntársa, Terry Nichols, előkészületi cselekmények miatt életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Maga McVeigh jó ideig próbálkozott azzal, hogy a rendelkezésére álló jogi eszközökkel elérje halálos ítéletének megváltoztatását. Ezt a törekvését ez év elején feladta, és kérte, hogy tűzzék ki kivégzésének időpontját. Ez megtörtént: a halálos ítélet végrehajtását május 16-ra tűzték ki.

Május 10-én azonban kiderült, hogy az amerikai szövetségi nyomozó iroda, az FBI a büntető eljárás során elmulasztotta több ezer oldalnyi bizonyíték – zömmel szemtanúk vallomásai – előterjesztését.

Annak érdekében, hogy a védelem áttanulmányozhassa ezeket az iratokat, a kivégzést június 11-re halasztották. Miután semmi olyan adat nem merült fel, ami kétségbe vonta volna McVeigh bűnösségét, a további halasztási kérelmet a bíróság elutasította.

McVeigh kivégzése 38 éve az első “szövetségi kivégzés” volt az Egyesült Államokban: a büntető ügyekben rendszerint az egyes tagállamok bíróságai járnak el, és mondják ki adott esetben a halálos ítéletet.

A halálos szert három adagban fecskendezték az elítélt vénájába: az első erős nyugtató volt, a második megbénította a légzését, a harmadik megállította a szívét. A kivégzést a helyszínen egyes kiválasztottak, Oklahoma Cityben pedig a robbantás áldozatainak a hozzátartozói – mintegy háromszázan – zártláncú tévéközvetítésen nézhették végig. A média tíz főt küldhetett a kivégzés helyszínéül szolgáló épületbe. Az esemény videóra rögzíthetőségét az amerikai legfelsőbb bíróság megtagadta.

A halálbüntetés ellenzői csak kis létszámban jelentek meg tüntetni Terre Haute-ban.Timothy McVeigh az utolsó szó jogán nem mondott semmit.

Tettét korábban elismerte, és – leszámítva a halálos áldozatokkal kapcsolatban a legutóbbi időkben tett, meglehetősen felszínes, “az élet kegyetlenségéről” szóló sajnálkozásokat – megbánást nem tanúsított.

A robbantással úgymond “meg akarta leckéztetni” a szövetségi kormányzatot, amely szerinte brutális elnyomó gépezet. Legfőképpen a texasi Wacóban történt 1993-as eset háborította fel: ott egy David Koresh nevű elvakult szektavezető barikád mögé visszavonult hívei közül nyolcvanan égtek halálra, amikor az FBI megostromolta a telepet, és tűz ütött ki.