A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) akkor vállalhatja a státustörvénnyel kapcsolatos politikai felelőséget, ha rálátása lehet a törvény kivitelezésére, felügyelheti az előkészületeket – jelentette ki Markó Béla, a szövetség elnöke a Krónika című erdélyi lap szerdai számában megjelent nyilatkozatában.

Markó Béla a lap kérdésére elmondta, a szövetség és személy szerint ő maga is úgy véli: a törvény (romániai) megvalósulásának gyakorlati előkészítését, az igénylések begyűjtését az RMDSZ-nek kellene elvégeznie.

  • Román politikai körökben, és nemcsak ezeken belül, nagy viharokat kavart a státustörvény. Az RMDSZ csak akkor vállalhatja a politikai felelősséget, ha rálátása lehet a törvény kivitelezésére, felügyelheti az előkészületeket. Nem tudom, ki más végezhetné el ezt a feladatot, hiszen a szövetség, mint érdekvédelmi szervezet, arra hivatott, hogy elvégezze az ilyen és ehhez hasonló munkákat – fogalmazott Markó.

A szövetségi elnök rámutatott, a törvény megvalósításának gyakorlati előkészítésében számítanak az egyházak és a civil szervezetek támogatására, segítségére.- Azonban püspökeinket, egyházi személyiségeinket nem lehet kitenni a várható politikai viharoknak, esetleges sértegetéseknek. Ha a magyar kormány és az RMDSZ nem vigyáz, olyan légkör alakulhat ki, hogy tárgytalanná válik a státustörvény előkészítéséről szóló párbeszéd – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

A lap emlékeztetett arra, hogy Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai államtitkára egy nagyváradi fórumon kifejtette: a magyar kormány nem határozza meg, mely szervezet foglalkozzék az igénylések begyűjtésével és az ajánlatok kibocsátásával, de fenntartja magának a jogot, hogy elbírálja: az adott testület valóban képviseli-e az egész közösséget.

Tőkés László református és Tempfli József katolikus püspök több alkalommal jelezte, hogy az egyházak lennének hivatottak kiadni az ajánlásokat, hiszen politikai hozzáállástól és érdekektől függetlenül képviselik a magyar közösséget – írta a Krónika.