Az ombudsmanokról, az MTI Rt. tulajdonosi tanácsadó testületének tagjairól, a gázközmű-vagyonnal kapcsolatos önkormányzati igények rendezéséről és más kérdésekről szavaz még a jövő kedden, a nyári szünet előtt jövő kedden ülésezik utoljára az Országgyűlés – hangzott el a házbizottság csütörtöki tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

Áder János, a parlament elnöke elmondta, hogy a tervek szerint – a köztársasági elnök javaslattételét követően – a képviselők kedden titkos szavazással döntenek az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, általános helyettesének, a kisebbségi, illetve az adatvédelmi biztosnak a személyéről.
Áder elmondta, hogy az államfő a jelöltek személyére vonatkozóan még nem tett jelölést. A Ház az ombudsmanok megválasztásáról a képviselők kétharmadának igen szavazatával dönt.
Várhatóan ugyancsak kedden szavaz a Ház az MTI Rt. Tulajdonosi Tanácsadó Testületéről (TTT), illetve a részvénytársaság felügyelő bizottságának tagjairól. A frakcióknak legkésőbb péntekig kell eljuttatniuk a jelöltek névsorát a házelnöknek. Áder hangsúlyozta, hogy a jelzések szerint minden frakció részt kíván venni a jelölésben.
A parlament elnökéhez eddig négy frakció juttatta el javaslatát, a Fidesz és az FKGP várhatóan pénteken teszi meg ezt.
Az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy szocialisták és a szabad demokraták továbbra is nyolc fős TTT megválasztást szorgalmazzák, ő azonban hat fős testületre tesz javaslatot a parlament előtt.
Jelezte azt is, hogy a tulajdonosi tanácsadó testületbe az MSZP két tagot, az SZDSZ, az MDF és a MIÉP egy tagot jelölt.
A parlament a jövő héten lefolytatja a gázközmű-vagyonnal kapcsolatos önkormányzati igények rendezését célzó törvényjavaslat záróvitáját és zárószavazását, és dönt a Magyar Nemzeti Bankról szóló előterjesztésről.
Szintén kedden szavaz a Ház arról, hogy a mentelmi bizottság javaslatának megfelelően felfüggeszti-e Szabadi Béla volt kisgazda politikai államtitkár mentelmi jogát.
A tervek szerint a nyári szünet előtti utolsó plenáris ülésen teszi le miniszteri esküjét az új oktatási miniszter, aki Pokorni Zoltánt, a Fidesz elnökét követi a tárca élén.