A Legfelsőbb Bíróság ítéletében a pártalkotmány azon szakaszára hivatkozik, hogy az FKGP elnökét a következő országgyűlési választásokat követő 60 napig nem lehet leváltani – mondta Deák József kisgazda pártfőügyész pénteken sajtótájékoztatón.A pártfőügyész beszámolt arról: a Legfelsőbb Bíróság jogerős végzésben elutasította Lányi Zsolt bejegyzését az FKGP pártelnöki posztjára.

Hozzáfűzte: az indoklás szerint a következő országgyűlési választásokig nincs olyan fórum, amely leválthatná a pártelnököt.

  • Nem lepődtünk meg a döntésen, aki egy kicsit is jártas a jogban, az tudja, hogy Magyarországon olyan bírósági döntés nem születhet, ahol ilyen kérvényt helyben hagynak – utalt a pártfőügyész Lányi Zsolt beadványára.

Kitért arra: a bíróság azt vizsgálta, hogy az a tisztségviselő, aki megtette a bejelentést az új pártelnök bejegyzéséről, jogosult volt-e erre, valamint, hogy az a szervezet hozta-e meg az erről szóló döntést, amely ezt megtehette.

Béres Béla alelnök hangsúlyozta: örömmel vették, hogy a bíróság, mint független hatalmi ág, minden befolyástól mentesen tud ítéletet hozni.

A Torgyán József elleni esetleges merénylettel kapcsolatos újságírói kérdésre azt mondta: a pártelnök dönti el, hogy tesz-e rendőrségi feljelentést az ügyben.

  • Eddig még nem született feljelentés, de azt nem mondtam, hogy a jövőben sem fog születni – hangoztatta.

Béres Béla úgy látja: már az megelőző hatású lehet, hogy a merénylet tervét nyilvánosságra hozták. Megjegyezte: az FKGP nem a fenyegetettség alapján politizál.

Az alelnök kérdésre válaszolva leszögezte: megvan a megfelelő bizonyítékuk a merénylők ellen, de erről csak annyit mondott, hogy olyan tanúk tájékoztatták a székesfehérvári fórumról Torgyán Józsefet, akik hallották az ott elhangzottakat.

Béres Béla szerint a tanúvallomások bizonyítékul szolgálhatnak.

Torgyán József pártelnök csütörtökön nyílt levélben fordult Orbán Viktor kormányfőhöz és Vonza András földművelésügyi miniszterhez amiatt, hogy tudomása szerint egy májusi kisgazda-gyűlésen, ahol részt vett Szabó János honvédelmi miniszter és Orosházi György országgyűlési képviselő is, ő gyalázása, illetve a kisgazdapárt, ezáltal a kormány elleni szervezkedés volt a téma.