Aki továbbra is úgy véli, hogy felesleges dolog pénzt kiadni CD-kért, amikor létezik MP3 is, jó, ha egy pillantást vet az Audiogalaxy nevű site-ra.

A Napster feltehetően számos felhasználóját elveszíti azzal, hogy a zenei kiadók nyomásának engedve jelentősen csökkentette a letölthető file-ok választékát. Aki továbbra is úgy véli, hogy felesleges dolog pénzt kiadni CD-kért, amikor létezik MP3 is, jó, ha egy pillantást vet az Audiogalaxy nevű site-ra.

A Napsterhez hasonlóan az Audiogalaxy is szűri a jogvédett zenéket, ám egy kiegészítő (ha nem fő-) szolgáltatásként felajánlja, hogy elvezet minket az általa ugyan nem hostolt, ám kiváló zenéket nagy mennyiségben felvonultató helyekre. Másik, ám nem kevésbé szolgáltatásként az esetlegesen megszakadó letöltések folytatását kínálja, tehát egy nagyobb file esetében onnan folytathatjuk a letöltést, ahol az előző kísérletünknél megszakadt.

Tény, hogy az Audiogalaxy szolgáltatásai nagyon megnyerőek. Ha egy adott számra keresünk, nagyon rövid idő alatt kihozza a szám összes ismert verzióját, file-mérettel és a játékidő hosszával együtt, és tanácsot is ad a letöltés ideális idejéről, nehogy túlterhelt vonalakon vesztegessük drága időnket.

Annak ellenére, hogy a kiadók és jogvédők keményen lesújtottak a file-cserélő rendszerekre és gyakorlatilag kivégezték a Napstert, számos alternatív site maradt életben, elsősorban olyanok, melyek kerülték a nagy nevekkel és cégekkel való konfrontációt. A Napster fénykorában regisztrált nagyjából ötvenmillió felhasználó vélhetőleg átpártolt a kisebb szolgáltatókhoz, akik vidáman eléldegélnek és vélhetőleg nem sajnálják, hogy tesznek szert a Napsteréhez hasonló népszerűségre.

Elemzők szerint várható, hogy előbb vagy utóbb megjelenik egy új trónkövetelő, átfogó kívánattal és jogi védelemmel felfegyverkezve. Az esélyesek között említik az iMesh-t, a LimeWire-t, a BearShare-t, a Music Cityt és természetesen az Audiogalaxyt. ´Az emberek a legjobbat keresik´ – vélekedik Jarvis Mak, a Nielsen/NetRatings elemzője. ´Egyelőre még egyik site sem olyan népszerű és könnyen kezelhető, mint a Napster, de előbb-utóbb bajnokot kell hirdetni.´ A harc érdekesnek és öngerjesztőnek tűnik, hiszen aki több felhasználót szerez, több dalt is tud kínálni, a több dal pedig még több felhasználót vonz. Az 1999-ben alapított Audiogalaxy még az év októberében indította be file-cserélő szolgáltatását és a Napster haláltusájával népszerűsége egyre nő. Idén májusban egy hónap alatt megkétszerezte látogatottságát. Rövid idő alatt annyi látogatója lett, hogy gyakorlatilag működőképességének határára érkezett, de az extra bevételekből, úgy tűnik, sikerült megoldani problémáikat.

A Napster-utódok közül talán az Audiogalaxy vette a legkönnyebben a sokmillió felhasználó összekapcsolásából adódó technikai akadályokat. Õk is egy központi szervert használnak a site-ra látogatók egymással való összekötésére, míg a másik nagy esélyesnek tartott Gnutella a központi szerver közbeiktatása nélkül kapcsolja össze a file-cserélő látogatókat. Ez rengeteg technikai problémát okoz, melyek nagy részét sikerült kijavítani az elmúlt időben, de a technikai előny is az Audiogalaxy malmára hajtja a vizet.

Mi sem jobb mércéje a sikernek, mint a zenei kiadókat és a művészeket tömörítő Recording Industry Association of America figyelme. Doug Curry szóvivő szerint folyamatosan figyelik az Audiogalaxy tevékenységét és már ´beszélgetéseket´ is kezdeményeztek velük.