Lakatos András meghallgatásával hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) megkezdődött az a büntetőper, amelyben a Kisbandi néven ismertté vált férfit az ügyészség harmadrendű vádlottként 444 rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalással, továbbá közokirat-hamisítással vádolja.

Az alvilág pénztárosaként emlegetett, előzetes letartóztatásban lévő férfit rendkívüli biztonsági intézkedések mellett bilincsben kísérték a bíróság épületébe; a folyosót gépfegyveres egyenruhások biztosították, míg a tárgyalóteremben hat fegyveres őrizte.

Az 1993-94-es bűncselekmények nyomán 1996-ban már egyszer megkezdődött ez a büntetőper, ám Lakatos András ugyanaz év őszén az Egyesült Államokba távozott, így vele szemben felfüggesztették az eljárást. A férfit tavaly júniusban nemzetközi elfogatóparancs nyomán kerítette kézre az FBI a floridai Miamiban, és hosszas kiadatási eljárást követően ez év februárjában szállították Magyarországra.

A most újrakezdődött hatvádlottas büntetőperben azokat a bűncselekményeket vizsgálja a PKKB, amelyek alapján a nemzetközi elfogatóparancsot kibocsátották Lakatos András ellen.

Lakatos András a bíróság előtt közölte, hogy nem érzi magát bűnösnek. Azt is elmondta, hogy nem ismeri az ügy negyed- és ötödrendű vádlottját. Kisbandi a tárgyalás megkezdése előtt újságíróknak úgy nyilatkozott: be fogja bizonyítani, hogy nem bűnös. Közölte, hogy az alvilágban valóban mindenkit ismer, és valóban foglalkozott pénzek kölcsönadásával, de annak behajtására sosem fordult jogtalan eszközökhöz és mindvégig büntetlen volt.