Az Alkotmánybíróság folytatja annak a beadványnak a tárgyalását, mely szerint már az adórendőrség felállítását is magában foglaló törvény elfogadása is alkotmányellenes – állítja Kórodi Mária és Hack Péter szabaddemokrata országgyűlési képviselő.
A kifogásolt törvény alkalmat ad arra, hogy fegyveres köztisztviselők álljanak munkába, akik egyfelől nem közigazgatási feladatokat látnak el, így nem lehetnének köztisztviselők, másrészről pedig mivel korlátozottan bár, de bűnmegelőzési, bűnüldözési feladatokat látnak el, kizárólag a szolgálati törvény garanciái mellett tehetnék.
Tartalmilag is alkotmányellenes a törvény, mivel kényszerítő eszközök használatát engedi köztisztviselőknek, akiknek mindössze a közvetlen vezetőjét kell a használatáról tájékoztatni.
A két képviselő ez ügyben már az állampolgári jogok országgyűlési biztosához is fordult, aki azonban a felmerült kifogásokat nem találta megalapozottnak, így nem kért alkotmányossági vizsgálatot.
Burillák Attila az APEH szóvivője elmondta, hogy 1999 óta összesen két esetben használtak bilincset az adónyomozók, más kényszerítő eszköz használatára nem került sor. A szóvivő hozzátette, hogy az EU valamennyi tagországában azonos céllal működik “adórendőrség”, a fehérgalléros bűnözés visszaszorításának érdekében.