Az elkövetkezendő hetekben – a pénzügyminiszter utasítására – több mint száz foglalkoztatót vizsgál meg az APEH, amelyek az ÁB-Aegon Biztosító Rt.-vel csoportos kockázati életbiztosítást kötöttek.
A pénzügyi tárca feltételezése szerint a vállalati csoportos életbiztosítások azt a célt szolgálják, hogy a munkáltatók megkerüljék a tb-járulékfizetést. az első vizsgálatok azt mutatják, hogy az érintett vállalatok több mint 90 százalékának a biztosítás megkötését követően azonnal kiutalta az ÁB-Aegon a ráeső biztosítási összeget. Ez is azt támasztja alá, hogy a konstrukcióban résztvevő munkáltatók nem biztosítási céllal éltek ezzel lehetőséggel, hanem az alkalmazottak burkolt formájú javadalmazásaként alkalmazták, miután a biztosítási díjként befizetett és a dolgozóknak egyből kiutalt juttatás után nem kellett tb-járulékot fizetni. A költségvetés ezáltal mintegy 150-200 millió forinttól esett el.
A foglalkoztatóknál végzendő vizsgálatok azonban nemcsak az ÁB-Aegonnál kötött szerződéseket, hanem valamennyi hasonló biztosítást ellenőriznek.
Biztosítástechnikai szempontból nem kifogásolható az a szerződés, melyet az ÁB-Aegon kínál a vállalatoknak, mellyel egyéként nincs is egyedül a magyar piacon – mondta Kepecs Gábor a társaság vezérigazgatója. Továbbra sem derült fény arra, hogy miért csak ennek az egy biztosítónak a termékét kifogásolja a PM.