Az Egyesült Államok egyik bírósága kivizsgálja, hogy vajon más országok bíróságai meghatározhatják-e, hogy a Yahoo! internetes portál mit árulhat árverési oldalain keresztül. Ez az ügy hatással lehet arra, hogy a nemzetközi kereskedelem milyen kiterjedéssel működhet majd az interneten. Az egész vitás ügy alapja az, hogy egy francia bíróság elrendelte, hogy a kaliforniai központtal rendelkező Yahoo! tiltsa le a helyi hozzáférést egy olyan árverési oldalhoz, amely náci emléktárgyakat árult. A Yahoo!-t két francia, polgárjogokkal foglalkozó csoport beperelte, és a francia fajgyűlölet elleni törvények szerint 13 ezer USD bírságot kapott.

A portál eltávolította ezeket a tárgyakat az oldalairól, hiszen nem tudta megoldani, hogy a franciák ne férhessenek hozzá ezekhez az anyagokhoz más országok oldalain keresztül. Ezt követően azonban fellebbezést nyújtott be egy kaliforniai körzeti bírósághoz, azért, hogy fontolóra vegyék, vajon a francia törvények érvényesek-e az Egyesült Államokban, arra hivatkozva, hogy azok megsértik a szólásszabadsághoz való jogokat.

Jeremy Fogel ügyvéd elmondta, hogy meg kell szabni a határokat, ugyanis ha a francia csoportok megtámadhatták a Yahoo!-t az USA-ban, akkor ugyanúgy ők is jogi felelősségre vonásban részesülhetnek. “Ez az ügy olyan újszerű jogi problémákat vonultat fel, amelyek az internet globális természetéből erednek” – nyilatkozta a BBC-nek Fogel. “Sok ország – többek között Franciaország – a helyi jogi, kulturális vagy politikai felfogás alapjaira építve korlátozza a szabadságot, és behatárolja, hogy milyen dolgok szerepelhetnek az interneten. Azonban az internet globális természetéből adódóan virtuálisan bármelyik nyilvános weboldalt elérhetik a végfelhasználók a világ bármelyik pontján” – tette hozzá.

A szólásszabadság azonban az Egyesült Államokban is megkérdőjelezhető, hiszen most adtunk hírt arról, hogy az obszcén tartalmat szolgáltató weboldalak ellen fokozottan fel fognak lépni a jövőben a hatóságok, és ez is a szabad véleménynyilvánítás korlátozásának egy formája.