Az Egyesült Államokban azt szeretnék megakadályozni, hogy visszaélhessenek az emberi géntérkép adataival

George Bush amerikai elnök olyan törvény megalkotására szólította fel a kongresszust, amely megakadályozná, hogy az embereket genetikai adottságaik miatt hátrányos megkülönböztetés érje a munkaerőpiacon, illetve az egészségbiztosítás terén. Bush szerint törvényi úton kell megelőzni annak a tudományos áttörésnek a várható negatív következményeit, amely alapján feltárhatóvá válik az ember genetikai térképe.

Rádióbeszédében az elnök tisztességtelennek nevezte azt, hogy valakit genetikai diszkrimináció érjen, hogy ne kapjon állást vagy ne jusson egészségbiztosításhoz egy a génjeiben hordozott esetleges betegségre való hajlam kimutatása miatt. Kormánya annak elérésére törekszik – hangsúlyozta -, hogy megtiltsák a munkáltatóknak, biztosítási társaságoknak és egyéb cégeknek az ilyen döntéseket.

Bush szerint ezek a genetikai alapú megfontolások megalapozatlanok, alig többek elméleti feltevéseknél. Példának említette azt, hogy a rákra vagy szívinfarktusra való hajlam még nem jelenti azt, hogy a betegség kialakul, továbbá a tudomány fejlődésével a genetikailag kódolt betegségek esetleg megelőzhetőek és gyógyíthatóak lesznek.

Bush üdvözölte az ember genetikai állományának feltárásáról februárban bejelentett szenzációt, de kiemelte: sohasem lehet a jövőbeni tekintélyes előnyöknek az az ára, hogy megsérül az alapvető tisztesség és a törvény által biztosított egyenlőség elve. Az amerikai elnök azt mondta, hogy miképpen az Egyesült Államokban már megszüntették a faji, nemi, illetve életkor alapú diszkriminációt, most elejét kell venni a genetikai információkra alapozó hátrányos különbségtételnek is.