A szocialisták szerint a köztársasági elnök alkotmányellenesen küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt, ezért annak újbóli, keddre tervezett zárószavazásán az MSZP nem vesz részt. A szocialisták a szabad demokratákkal együtt az alkotmányügyi bizottság hétfői üléséről is kivonultak tiltakozásul.

Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes hétfői budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az államfő és a házelnök aláírásával ellátott és a Magyar Közlöny kiadójához megküldött szöveg nem a parlament által május 29-én elfogadottnak felelt meg, hiszen tartalmazott egy, a Ház által meg nem szavazott kitételt is, amely egységes postai szolgáltatóként a Magyar Postát nevezi meg.

Szerinte az államfőnek, miután az Országgyűlés már döntött az előterjesztésről, alkotmányosan csak arra lett volna lehetősége, hogy a hibát kijavítva küldi meg a törvényt a nyomdának, vagy a Magyar Közlönyben való megjelenés után helyesbítést kérve korrigálják a Ház határozatának megfelelően a szöveget.

Az MSZP és az SZDSZ az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén kivonulással tiltakozott a tervezett lépés ellen, miután a kormányoldal nem vette figyelembe észrevételeiket a pénzügyi tárgyú törvények zárószavazásához érkezett módosító javaslat megtárgyalásakor.

  • Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy első körben egy olyan kísérlet történt, amely a bűncselekmény határát súroló módon próbált egy tévedést korrigálni – vélekedett a szabad demokrata Hack Péter. Szerinte az elnöknek csak akkor lett volna joga azt visszaküldeni, ha június 7-én, vagy azt követően kapta kézhez az iratot.

Az SZDSZ és az MSZP akkor vonult ki a bizottság üléséről, amikor a testület többsége leszavazta Hack Péter arra tett javaslatát, hogy szerezzék be azokat az információkat, amelyek tisztáznák: az államfő mikor vette át a kérdéses iratokat.

Ádám Antal egyetemi tanár, volt alkotmánybíró szerint viszont Mádl Ferenc köztársasági elnök alkotmányos hatáskörében eljárva küldte vissza a parlamentnek korrekcióra a pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt. A jogtudós kifejtette, hogy az államfő – megszabott határidőn belül – élhet ezzel a jogával a törvény kihirdetése előtt.

  • Addig, amíg a Magyar Közlönyben meg nem jelenik a jogszabály, a köztársasági elnök az ügy ura – hangsúlyozta Ádám Antal.