Továbbra is heves reakciókat vált ki Romániában az Országgyűlés által a múlt héten elfogadott magyar státustörvény. A romániai pártok vezetői egyöntetűen támadják a törvényt és szankciókat sürgetnek. A bukaresti rádió szerint nem ért egyet a magyar státustörvénnyel Lord Russell Johnston, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke sem. Surján László, az ET-közgyűlés magyar alelnöke szerint ugyanakkor a nyilatkozó hangsúlyozottan magánvéleményt fogalmazott meg.

Adrian Nastase román miniszterelnök szerint a magyar státustörvényt addig fel kell függeszteni, amíg Magyarország be nem fejezi a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval.

A román miniszterelnök a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőségének tanácskozása után nyilatkozott erről újságíróknak. Hangsúlyozta, hogy a román kormány nagyon nagy figyelemmel fogja tanulmányozni a törvény végrehajtásának romániai konkrét vonatkozásait.

Elmondta: a kormány már megtett minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a törvény alkalmazását román területen megakadályozzák. Mint hangsúlyozta, a román kormány nem akadályozhatja meg a magyar kormányt abban, hogy mit tesz Magyarország területén, de a viszonosság elve alapján a magyar kormány sem akadályozhatja meg, hogy mit tesz a román kormány Romániában.

A román kormányfő, aki egyben a PSD elnöke is, leszögezte: pártja egyetért a Demokrata Párt (PD) kezdeményezésével. Traian Basescu, a PD elnöke a hét végén arra szólította fel a román politikai pártokat, hogy egységes állásponttal lépjenek fel a magyar státustörvénnyel szemben.

Traian Basescu hétfőn azt a véleményét fogalmazta meg, hogy a magyar státustörvényt teljes egészében fel kell függeszteni, nem csak Ausztria és Románia területén. Pártja országos vezetőségének tanácskozása után kifejtette, hogy a magyar státustörvény nemcsak a román-magyar alapszerződés előírásait sérti, hanem az európai normákat is.

A PSD árnyékában politizáló Román Humanista Párt (PUR) elnöke, Dan Voiculescu hétfőn úgy nyilatkozott, hogy veszélyt jelent, ha a magyar státustörvény alapján a magyar nemzetiségű román állampolgárok magyar igazolványt kapnak. Ugyanakkor elutasította a Demokrata Párt kezdeményezését, mondván: az demagóg módon a demokraták megítélésének javítását szolgálja.

Corneliu Ciontu, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) első alelnöke hétfőn bejelentette, hogy pártja már törvényjavaslatot terjesztett elő a képviselőházban arról, miként lehet a magyar státustörvény hatásait megakadályozni Románia területén.

A jószerivel már csak papíron létező Jobboldali Erők Szövetség (UDF) hétfőn melegen támogatta a PD kezdeményezését. Varujan Vosganian, az UDF társelnöke ugyanakkor szükségesnek tartotta, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) megfelelő információkkal segítse a román politikusokat abban, hogy teljes képet kapjanak Budapest szándékairól, és ennek megfelelően alakíthassák ki álláspontjukat.

További részletek, az ET-közgyűlés elnökének kritikája a STOP cikkében