A teheráni törvényhozás ismét szigorított az internet használatán. A napokban elfogadott rendelet szerint az állami telekommunikációs vállalatnak kell ellenőriznie az állam területén működő internetszolgáltatókat. Az új törvény cenzúrát léptetett életbe, és megtiltotta a fiataloknak a böngészést.

A rendelet szerint 18 éven aluliak nem kapcsolódhatnak a világhálóra, továbbá blokkolni kell azokat az oldalakat, amelyek tartalmukat tekintve “erkölcstelenek, vagy az állam biztonságával nem egyeztethetők össze”. Ezzel a szabályozással a teheráni kormányzat a szexoldalak mellett a külföldön üzemeltetett ellenzéki újságok látogatását is megtiltotta.

Azoknak az internet szolgáltatóknak, amelyek nem követik szigorúan az előírásokat, bevonják működési engedélyét. A cégvezetőknek pedig börtönbüntetéssel kell számolniuk.

Mint az Origo korábban beszámolt róla, az elmúlt hónapban négyszáz internetkávézót záratott be a rendőrség, és a maradék ezerötszázat is könyörtelenül elszámoltatta. Meg nem erősített hírek szerint az internetkávézók számát az állami telekommunikációs vállalat is csökkenteni szerette volna, mivel a lakosság jelentős része potom pénzért az itt található számítógépek segítségével bonyolította le távolsági hívásait.

Mivel Iránban a számítógépek használatát is engedélyhez kötik, műholdvevő felszerelését pedig tiltják, az internetkávézók voltak az egyedüli helyek, ahol az iszlám állam polgárai szabadon véleményt cserélhettek egymással.