Magyarországon is kezdődik az euróátváltásra való készülődés. A Magyar Nemzeti Bank azt tanácsolja a hazai kereskedelmi bankoknak, hogy ne nyissanak az euróövezethez tartozó valutaszámlát augusztus 1-jétől.

A Magyar Nemzeti Bank ajánlása nem kötelező érvényű, tehát a bankok maguk döntik el, hogy augusztus 1-je után nyitnak-e német márkában, francia frankban vagy holland guldenben is számlákat vagy sem. A jegybanki ajánlás célja, hogy csökkentse a 2001 elején beinduló átváltási csúcs következményeit és költségeit. A jegybank szeptemberben adja ki kötelező érvényű utasításait.

Az eurózónához tartozó nyugat-európai valutákat hazánkban január 1. után már csak külön díj ellenében váltják át. Sőt, február 15. után megszűnik a magyarországi bankoknak az a kötelezettsége is, hogy euróbankókat adjanak a nemzeti valutákért. Nyugat-Európában február végéig díjmentesen cserélik le a bankjegyeket.

A K & H még nem döntötte el, hogy a jegybanki javaslat alapján augusztus 1-jétől nem nyit-e más valutanemben számlákat. Az ajánlás szellemében jár el a Raiffeisen Bank, de valutaszámlát továbbra is nyit azoknak, akik erre igényt tartanak. Nem döntött még a jegybanki ajánlásról a CIB Bank. Maradéktalanul betartja a jegybank javaslatát a legnagyobb hazai bank. Az OTP az MNB hivatalos értesítése után augusztustól nem nyit devizaszámlát.