Kedden jelenik meg először Hágában bírái előtt Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő, akit a szerb kormány csütörtökön adott ki a volt Jugoszlávia területén elkövetett bűnöket vizsgáló Nermzetközi Törvényszéklnek – jelentette be Jim Landale törvényszéki szóvivő pénteken a Reuters televíziónak nyilatkozva.

Hozzátette, a délelőtt 10 órakor kezdődő előzetes meghallgatáson felolvassák a vádakat, és Milosevicnek nyilatkoznia kell, bűnösnek tartja-e magát vagy sem.

Graham Blewitt, a törvényszék ügyészhelyettese Zágrábban azt jelentette be, hogy a volt államfőt a kilencvenes években Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban elkövetett bűnökért is perbe fogják. Milosevicnek a nyilvánosságra hozott vádak szerint eddig csak Koszovóval kapcsolatos bűneiért kellett volna felelnie.

MILOSEVIC A HÁGAI BÖRTÖNBEN

A hágai börtön alapszabálya rendelkezik arról, hogy a vádlott meghallgatására megérkezését követően késlekedés nélkül sort kell keríteni – a gyakorlat szerint a vádlottak hágai tartózkodásuk átlagosan negyedik napján jelennek meg először a bírák előtt. Ekkor kell a vádlottnak nyilatkoznia arról, hogy bűnösnek tartja-e magát vagy nem. Hivatalosan itt ismerkedik meg az ellene felhozott vádakkal is, illetve bírái tudomására hozzák, hogy tiszteletben tartják az ügyvédi védelmet biztosító jogát.

A vádirat tartalma mindazonáltal a nagyközönség számára már ismert. Milosevicet a koszovói konfliktusban 1999-ben játszott szerepével elkövetett háborús bűnökkel és emberiség elleni bűntettekkel vádolják. A vádirat esetlegesen kiegészülhet Milosevicnek a volt Jugoszlávia területén korábban lezajlott fegyveres konfliktusok idején folytatott tevékenységével – mint azt az ügyvédek nemzetközi bizottsága (CIJ) reméli. A 82 országban képviselettel rendelkező CIJ genfi közleményében jogtörténeti fordulópontnak minősítette Milosevic kiadatását, mert a nemzetközi közösség első ízben kényszerít számadásra egy volt államfőt.

Milosevicet Jim Landale szóvivő pénteki tájékoztatása szerint azonnal orvosi vizsgálatnak vetették alá a hágai üdülőkerületben, a tengerpart közelében található börtönépületben. A vizsgálatok egyelőre nem mutattak ki súlyosabb egészségügyi problémát, jóllehet Milosevic korábban depresszióval és magas vérnyomással küzdött, nyugtatókkal kezeltette magát, és öngyilkossággal is fenyegetőzött kiadatása esetére. A következő napokban még folyamatos orvosi megfigyelés alatt tartják a volt államfőt, és arra is vigyáznak, hogy a börtön többi lakójától elkülönítve őrizzék.

Milosevicet az ultramodern börtön őrei is fokozottan ellenőrzik cellájában. Folyamatosan figyelik videokamerával, és húszpercenként személyesen is benéznek hozzá az őrök. A volt államfőnek az zuhanyzóval, fürdőkáddal, kávéfőzővel, televízióval és rádióval felszerelt cellát bocsátottak a rendelkezésére. Használhatja a tornatermet és a könyvtárat is, tanulhat nyelvet vagy szakmát, illetve egyházi szolgálatokat is igénybe vehet.

A börtön vezető tisztje, Timothy McFadden szerint a rabok általában nehezen alkalmazkodnak a speciális státusú intézmény életéhez. Messze vannak hazájuktól, más a nyelv, más a jogrendszer, más ételeket és italokat kapnak, mint amit megszoktak. Nagyobb részük ráadásul úgy véli, csak a feladatát teljesítette, amikor azt tette, amiért felelősségre akarják vonni. Emiatt folyamatosan ellenőrizni kell érzelmi állapotukat: ennek érdekében a börtön alkalmazásában áll egy pszichiáter is.

A scheveningeni börtönből eddig még senki nem tudott megszökni. Egyetlen öngyilkosságot jegyeztek fel, 1998-ból, amikor a horvát Slavko Dokmanovic felakasztotta magát.